Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< Don Bosco szemével tekinteni Szalézi Szent Ferencre Van, aki akar - interjú Jónás Bélával >

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2017-1 / Elkötelezett szaléziként a világban - a szalézi munkatársak

Elkötelezett szaléziként  a világban - a szalézi munkatársak

Elkötelezett szaléziként a világban - a szalézi munkatársak

Szalézi Értesítő - 2017-1   |   2017-03

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

A szalézi szerzetesek papok, testvérek és nővérek mellett a velük egy lelkiséget megélő szalézi munkatársak csoportja kevéssé ismert. Talán a magyar szóhasználatból ered, hogy sokan munkavállalónak vagy segítőnek gondolják a „munkatársat”. Ennél azonban sokkal többről van szó. Nemcsak a munkában, hanem az apostoli küldetésben is osztozunk.

A Szalézi Család első tagja

Don Bosco a fiatalok között végzett munkája során megtapasztalta, hogy céljait nem tudja egyedül megvalósítani, ezért örömmel vette a körülötte, vele együttműködni hajlandó civil személyek fáradozásait is. Már a szerzetesközösség hivatalos megalapítása előtt létrehozta a munkatársak csoportját, ahol az ő módszerével, a fiatalok érdekében munkálkodhattak nők, férfiak, családosok, egyedülállók és felszentelt (egyházmegyés) papok is. Az elgondolása szerinti Szalézi Családban egymással kooperáló, kommunikáló csoportok vannak, nem a szerzetesek és a civilek szigorúan elkülönülő társaságai. Ezzel egy azóta is meglévő probléma megoldását kínálta fel: bevonta a civileket a hivatalos egyház köreibe, „átjárhatóvá” tette a klérus és a laikusok közötti szakadékot.

SC Salesiani Cooperatori, azaz szalézi munkatársak

Don Bosco egymás mellé álmodta meg a három alapvető közösségét – a férfi szerzeteseket (SDB), nővéreket (FMA) és munkatársakat (SC). Ez az egyenrangúság, egymásmellé rendeltség egyedülálló (más szerzetesek körül ún. „harmadrendek” alalkultak ki), és kifejezi azt, hogy a lelkiség bármelyik életállapotban megélhető. Don Boscónak ez a törekvése kifejezetten korszerűnek mondható az Egyházunk jövőjét tekintve is. Az Apostoli életút szabályainak a maguk életére vonatkozó elvállalásával a munkatársak hiteles, aktív, építő, és kultúrateremtő közreműködést vállalnak.

 A teljes cikket elolvashatják a Szalézi Értesítőben.

 

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-3
Szalézi Értesítő - 2019-3
Szalézi Értesítő - 2019-2
Szalézi Értesítő - 2019-2
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube