Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< Előkészület az Eucharisztikus Kongresszusra - 2. rész Valaki kutat, valaki hivatás...? - Szlávik Adél beszámolója a BoscoFesztről >

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2018-3 / Testvérek a világ végén - Jani Áron beszámolója a Fülöp-szigeteki szalézi testvérképzés első két hónapja után

Testvérek a világ végén - Jani Áron beszámolója a Fülöp-szigeteki szalézi testvérképzés első két hónapja után

Testvérek a világ végén - Jani Áron beszámolója a Fülöp-szigeteki szalézi testvérképzés első két hónapja után

Szalézi Értesítő - 2018-3   |   2018-09

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

Még szinte véget sem ért az előző tanév, kettőnk szalézi életében máris új fejezet kezdődött: Gábor testvérrel
2018. június 15-én repülőre szálltunk, hogy – Dubait is érintve – összesen tizenöt órás repülőút után megérkezzünk a
Fülöp-szigetekre, kétéves szalézi testvérképzésünk helyszínére.

Hamar megbizonyosodhattunk az itteni szaléziak kedves odafigyeléséről. Igazgatónk és a közösség ekonómusa a repülőtérről egyenesen egy bevásárlóközpontba vitt minket, ahol megkóstolhattuk – a melegben különösen is jóleső – helyi jégkrémet, a Halo-halo-t, és egy adag (legalábbis nevében) magyar virslit is vettek a közösségnek. Eleinte természetesen nagyon szokatlan volt sok minden: a párás meleg (illetve jelenleg a sok eső), az ételek (például reggel, délben és este is rizs van az asztalon), a nyelv (a közösségben senkinek sem anyanyelve az angol, hiszen a helybeliek is inkább tagalogul beszélnek). A sok furcsaság ellenére a kezdetektől „otthon” éreztük magunkat.

A mi közösségünk – mely Boldog Sándor István nevét viseli! – igen különleges, hiszen a 23 főből az igazgatón és a vikáriuson kívül mindenki testvér: az ekonómus, a tanulmányi ügyek prefektusa, valamint a 14 elsőéves és 5 másodéves, formációban lévő rendtárs is. A kispapok közössége is velünk egy helyen él, de külön közösségként: csak a vasárnap egy részét (közös ima, étkezés) töltjük velük.

Az első napok az elhelyezkedéssel és az ismerkedéssel teltek. Mivel közösségünket nyolc különböző nemzetiség alkotja (hat a régió országaiból – Kelet-Timortól Japánig, egy etióp, európaiak viszont egyedül mi vagyunk), ezért mindenki bemutatta a saját kultúrájának mások számára talán szokatlan érdekességeit, aminek köszönhetően remélhetőleg jobban megértjük majd egymást. Már az egyetem elkezdése előtt sor került a közösségi terv elkészítésére is, mely közös életünk legfőbb elemeit tartalmazza (mire figyelünk oda a lelki, illetve a közösségi élet terén, a tanulmányok és az apostoli munka során). Nagy élmény volt, hogy ezeket teljes mértékben közösen döntöttük el: az igazgatónk a megbeszéléseknek valóban az animálója, illetve a közös vélemény kialakulásának elősegítője volt.

 

A cikk befejezését a Szalézi Értesítőben találják meg.

 

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2019-1
Szalézi Értesítő - 2019-1
Szalézi Értesítő - 2018-4
Szalézi Értesítő - 2018-4
Szalézi Értesítő - 2018-3
Szalézi Értesítő - 2018-3
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube