Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< Rózsáné Czigány Enikő a nevelés művészetéről ír Don Bosco pedagógiája a XXI. században című rovatában

|empty|

 

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2019-1 / Puskás Balázs a A Tedd képessé − Don Bosco roma szakképzési mintaprogram nyitókonferenciájáról ír

Puskás Balázs a A Tedd képessé − Don Bosco roma szakképzési mintaprogram nyitókonferenciájáról ír

Puskás Balázs a A Tedd képessé − Don Bosco roma szakképzési mintaprogram nyitókonferenciájáról ír

Szalézi Értesítő - 2019-1   |   2019-03

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

A Tedd képessé Don Bosco roma szakképzés-fejlesztési mintaprogram nyitókonferenciájának a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont adott otthont 2018. december 7-én. A „Szegregáció vagy pasztoráció?” elnevezésű előadássorozaton a keresztény egyházak romák felzárkóztatására irányuló tevékenységébe, egyes egyházi szervezetek jó gyakorlataiba, valamint a mintaprogram részleteibe nyertek betekintést a résztvevők.

 

Zsúfolt teremben, több mint 200 résztvevő – szakképző iskolák igazgatói, szakképzésért felelős állami intézmények vezetői, pedagógusok, cégvezetők, roma önkormányzatok vezetői – előtt kezdődött meg a nagy érdeklődéssel várt konferencia.

A rendezvényt P. Vitális Gábor SDB tartományi vikárius, rendházigazgató, címzetes apát-plébános nyitotta meg. Beszédében Don Bosco segítő, tanító munkásságáról, szellemi örökségéről szólt az egybegyűlteknek, valamint felidézte az immár 25 éve Kazincbarcikán tevékenykedő szalézi rend ténykedésének meghatározó pillanatait is.

Az esemény egyházi fővédnöke, dr. Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának az elnöke a pasztoráció, a keresztény értékrend és a lelkiség fontosságát emelte ki, mely a roma felzárkóztatás egyik legmeghatározóbb és célravezetőbb útja lehet.

Klimon István alpolgármester kiemelte, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Szalézi Társaság között már a kezdetektől szoros együttműködés alakult ki, ami az elmúlt évtizedekben kézzel fogható eredményeket hozott mind a rend, mind a város életében.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője levélben köszöntötte a vendégeket, melyben többek között a roma fiatalok szakképzésének jelentőségét hangsúlyozta.

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke meleg hangú videóüzenetben szólt a konferencia résztvevőihez, kiemelve, hogy az Európai Parlament roma stratégiájának elfogadása küszöbön áll, és hogy annak előkészítésében a magyar fél oroszlánrészt vállalt.

Az előadások sorát Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásáért felelős helyettes államtitkár nyitotta, aki beszélt a romák felzárkóztatásának helyzetéről  Magyarországon az Európai Bizottság eljárásának tükrében.

A leszakadó rétegek szakképzésben rejlő lehetőségeiről tájékoztatta a szakembereket Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Székely János szombathelyi püspök a Katolikus Egyház cigánypasztorációs tevékenységével ismertette meg a közönséget.

Az esemény kapcsán sajtótájékoztatót is tartottak, ahol a Tedd képessé mintaprogram létrejöttéről, céljáról és jelentőségéről kérdezték a programban érintett szakembereket.

 

A beszámoló folytatását a Szalézi Értesítőben találhatják meg.

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2019-2
Szalézi Értesítő - 2019-2
Szalézi Értesítő - 2019-1
Szalézi Értesítő - 2019-1
Szalézi Értesítő - 2018-4
Szalézi Értesítő - 2018-4
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube