Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Tiszteletreméltóak / Szalézi Szentség

Tiszteletreméltó Arribat Giuseppe Augusto

Tiszteletreméltó Arribat Giuseppe Augusto

(1879-1963)

Franciaországban született. Szegény szülók gyermeke volt. A középiskolát csak későn kezdhette el, mégis szalézi lett. Képzését Olaszországban kapta. Több helyen volt nevelő, tanár. Leghosszabb ideig mint plébános dolgozott mostoha, hegyi tájakon. "A világ legnyíltabb lelkű embere" ragadvány nevet kapta. Hosszú, sovány ember volt és állandóan mosolygott. Híveit megvédte, különösen a II. világháború alatt, amikor a német megszállók ellenállókat és zsidókat kerestek.

Joseph Auguste Arribat Trédou-ban (Franciaország) született 1879-ben, anyagi javakban szűkölködő, de keresztény erényekben gazdag, hétgyermekes parasztcsaládban. Gyermekkorát vidéken töltötte, dolgozva a földeken. A család szegénysége miatt Ágoston csak 18 évesen kezdhette el a középiskolát a Marseille-i Don Bosco iskolában. Don Bosco karizmája nagy hatással van rá, ezért felvételét kérte a szalézi noviciátusba. Mentéty-ben és Toulonban készült a szalézi életre, majd a francia szalézi novíciusok hamarosan az olaszországi Avigliába, (Piemont) költöztek, ahol Don Bosco első utóda, Rua Mihály kezéből vehette át a reverendát 25 éves korában.

Miután visszatért Franciaországba, félig-meddig titokban, aktív szalézi életet kezdett élni Navarre-ban és Marseille-ben. 1912-ben szentelték pappá Marseille-ben.

Az I. világháborúban kivezényelték a frontra, ahol életét kockáztatva ápolóként dolgozott. Hősiességéért kitüntetést is kapott.

A háború után folytatta munkáját La Navarre-ban, majd Nizzában. Kinevezték a La Navarre-i ház igazgatójának, 1931-ben pedig rábízták a Sauvebonne völgyben található Szent Izidor plébániát is, ahol az emberek „a völgy szentjének” nevezték el. Három év múlva, 1934-ben Morges-ba küldték (Svájc), majd három egyenként hat évre szóló igazgatói megbízást kapott először Millau-ba, majd Villemur-ba, végül Thonon-ba, Annecy egyházmegyébe. Mindig figyelmes volt mindenkivel, rendkívül tisztelte az embereket és nagy érzékenységgel fordult a kicsinyek és a szegények felé.

Híveit megvédte, különösen a II. világháború alatt, amikor a német megszállók keresték az ellenállókat és a zsidókat. 1942-ben Villemur-sur-Tarnban megnyitotta a Szent Péter iskolát és fiúkollégiumot, ahová a zsidó gyerekeket is befogadta. Külön felelősnek érezte magát a zsidó fiúkért, ezért, hogy megvédje őket, családjaik számára búvóhelyet alakított ki az iskola távoli, elszigetelt, hegyi tanyáján, ahol viszonylagos biztonságban élhettek.

Amikor a német katonák 1944-ben elfoglalták az iskola épületét, hogy ott rendezzék be szállásukat, Arribat atya nem volt hajlandó beszüntetni a tanítást, inkább átadta az iskola legszebb szárnyát a náciknak, ő pedig a fiúkkal a raktárhelyiségekbe vonult és folytatta az oktatást. Csak bátorságának és kitartásának köszönhető, hogy a tanítás megszakítás nélkül folytatódott a megszállás idején.

1953-ban Arribat atya végleg visszatért La Navarre-ban, és ott is maradt egészen 1963-ban bekövetkezett haláláig.

1996-ban a Yad Vashem is elismerte Arribat atya zsidómentő tevékenységét.

Boldoggá avatásának egyházmegyei eljárása 1995-ben kezdődött és 2002-ben zárult le. A dokumentumokat 2004-ben fogadták el.