Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Boldogok / Szalézi Szentség

Boldog Sándor István

Boldog Sándor István

(1914-1953)
Laikus

Emléknap: június 8.

Szolnokon született, édesapja MÁV segédmunkás volt. A fémipari szakiskola elvégzése után vasesztergályosként helyezkedett el. 1936-ban belépett a szalézi szerzetesrendbe, mint segítő testvér és nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Közben 1941-45 között kisebb megszakításokkal híradós katonaként a hadseregben szolgált. 1946-tól munkásfiatalokat vezetett a rákospalotai KIOE-ben (Katolikus Ifjúmunkás Szervezet). Sándor István lakhelye, s működésének fő színhelye a Clarisseum - a szalézi rendház és a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet, egy nyomda is tartozott. Szoros kapcsolatot tartott fenn a kék ávósokhoz katonai szolgálatra behívott munkásfiatalokkal. A fiúk iránti szeretete oly nagy volt, hogy ez nagyobb összetartó erőnek bizonyult, mint minden más képzés. Miután 1950 tavaszán feloszlatták a szalézi rendet, kirándulásokat, magánházakban összejöveteleket szervezett és hittant tanított. 1952-ben letartóztatták. A Budapesti Hadbíróság demokráciaellenes szervezkedés, hűtlenség stb. elkövetése miatt kötél általi halálra ítélte, amit 1953-ban hajtották végre.

Sándor István Szolnokon született, 1914-ben, édesapja MÁV segédmunkás volt. 1931-ben a fémipari szakiskola elvégzése után vasesztergályosként helyezkedett el.

1936-ban belépett a szalézi szerzetesrendbe, mint laikus testvér 1940-49-ig nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Közben 1941-45 között kisebb megszakításokkal hiradós katonaként a hadseregben szolgált. 1946-tól munkásfiatalokat vezetett a rákospalotai KIOE-ben (Katolikus Ifjúmunkások Országos Egyesülete).

Sándor István lakhelye, s működésének fő színhelye a Clarisseum, népszerűen a "Clari", (nevét az alapító gróf Károlyi Sándorné Komiss Klára védőszentjenek nevéről kapta.) Az Ybl Miklós által tervezett épület az Újpestet Rákospalotával összekötő közúti felüljáró mellett áll. 1950. tavaszáig szalézi rendház és a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet működött itt, amelyhez annak idején egy nyomda meg több más épület tartozott.

1949-ben Sándor István sekrestyés lett. Szoros kapcsolatot tartott fenn a kék ávósokhoz katonai szolgálatra behívott munkásfiatalokkal. A fiúk iránti szeretete oly nagy volt, hogy ez nagyobb összetartó erőnek bizonyult, mint minden más képzés. Ajtaja minden fiának a késő éjszakai órákig nyitva állt. Csoportjával levél útján a katonaidő alatt is élénk kapcsolatot tartott.

1950 tavaszán betiltották a rendek működését. A fiatalok és a "Clari" barátai mindent elkövettek, hogy magánházaknál rejtsék el a rend értékeit.

1951 február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István illegális tevékenységének egy része. Hogy letartóztatását elkerülje, Kiss István álnéven a Persil gyár dolgozója lett, s bejelentés nélkül lakott rendtársa, Dániel Tibor szerzetes lakásában. Ez időben kirándulásokat, magánházakban összejöveteleket szervezett és hittant tanított.

1952 júliusában letartóztatták.

A Budapesti Hadbíróság 1952. október 28-án tárgyalta az ügyet. A Budapesti Hadbíróság 1952. október 30-án tartott tanácskozása elvetette a kötél általi halálra ítéltek kegyelmi kérvényét. 1953. június 8-án 21 óra 10 perckor hajtották végre a halálos ítéletet.

(részletek Simon Ernő írásából)

Sándor István szalézi testvért 2013. október 19-én avatták boldoggá Budapesten.

Földi maradványait csak 2018-ban találták meg, 2019-ben azonosították. Ereklyéit 2022. június 4-től az újpesti Clarisseumban, szerzetesi működésének helyén őrzik.

Honlap: www.sandoristvan.hu

Irodalom:

 
Szőke János: Sándor István SDB, vértanú
Don Bosco Kiadó 2013
 
Don Bosco lelkét kaptad... Boldog Sándor István vértanú, szalézi testvér, B. Varga Judit szerk.
Don Bosco Kiadó 2013
 
B. Varga Judit: Kényszer ellenére  Szaléziak és a kommunizmus
Don Bosco Kiadó 2016
 
Pierluigi Cameroni: Boldog Sándor István - Az örömhír vértanúja
Don Bosco Kiadó 2022
 
Egyéb:
Isten szolgája, Sándor István  - Dér András filmje DVD-n
 
Megrendelhető a donboscokiado.hu webáruházban.