Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Elhunyt szaléziak / Magyar Tartomány

Lukács Lajos

lukacs_lajos21926-1994
szalézi szerzetes pap
Halála:Szombathely 1994.07.19. 
Nyughelye:Szombathely-kripta

A csepregi ministránsfiút plébánosa irányította a szaléziakhoz. Nyergesújfalun töltött egy év után jelentkezett noviciátusba. 1942-ben tett fogadalmat Mezőnyárádon. Visegrádon elvégzett gyakorlati évek után Szentkereszten megkezdte a teológiát. A feloszlatás következtében a szombathelyi Szemináriumban folytatta. Az egyházmegye szolgálatában több helyen kápláni beosztásban, majd Telekesen volt a peremen élők plébánosa. 1989-ben, habár gyenge egészséggel, szívesen vállalta a közös életet az újrainduló szombathelyi szalézi plébánián. Számos betegség kerülgette, de rendületlenül kitartott a reá bízott feladatban. Végül a szíve mondta fel a szolgálatot.

Halálának 15-ik évfordulóján a Vas-megyei Telekesen egész alakos szobrot állítottak egykori plébánosuknak, Lukács Lajos szalézi atyának. Az ottani hívek adták össze a pénzt, hogy a Szentháromság templom bejáratánál életnagyságú, fából készült szobor álljon, azért mert nagyon hálásak amit 1972-től egészen 1989-ig tett Lukács atya ezért a faluért és az ottani hívekért. A szobrot 2009. június 13-án, szentmise keretében áldotta meg P. Havasi József SDB. A szoborszenteléssel egybekötött szentmise előtt 13 órától a telekesi Polgármesteri Hivatalban Orbán László polgármester és Bárdics Lajos atya emlékezett a 15 éve elhunyt plébánosról.

Az ünnepi esemény alkalmával Brenner József szombatheyi egyházmegyei helynök mutatott be szentmisét és utána megáldotta a szobrot. Jelen volt Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök atya, a korábbi plébánosok és Baji János, valamint egy kis delegáció Szombathelyről és Újperintről. Brenner József, aki személyesen ismerte Lukács Lajos atyát a predikációban kiemelte, hogy ő nem volt az a pap aki nagyokat alkotott, hanem a mindenanapokban mutatta meg hűségét Krisztushoz és az Egyházhoz. Valóban élte szerzetesi fogadalmait, de legfőképpen a szegénység fogadalmát, hiszen minden amie volt a szegényeknek adta.

A szentmise és az avatás után megnyították a helyi kulturházban a Lukács Lajos átyáról szóló kiállitást.