Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
    Nem csak a nyelvet kell megérteni, hanem a szívet is - interjú Tran Si Nghi Ferenc atyával >

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2015-5 / Történelem: 1875. november 11. - az első szalézi misszionáriusok indulása

Történelem: 1875. november 11. - az első szalézi misszionáriusok indulása

Történelem: 1875. november 11. - az első szalézi misszionáriusok indulása

Szalézi Értesítő - 2015-5   |   2015-11

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

Szalézi missziók—140 éve történt

 

              Don Bosco vágya már fiatal kora óta az volt, hogy misszionárius legyen. Don Cafasso, aki elkísérte őt hivatása érlelődésének útján, leállította, azt mondta neki, hogy ez nem az ő küldetése. De Don Bosco mindig szem előtt tartotta és a szívében hordozta ezt a gondolatot, mígnem rájött, hogy ez az ő fiainak az útja. 1875. november 11-én elindította az első csoport szalézi misszionáriust, és ettől az első expedíciótól kezdve 2015. szeptember 27-ig 146 alkalommal történt meg ugyanez. Röviddel a szalézi misszionáriusok első csoportjának indulása után a Segítő Szűz Mária Leányai is elindultak a missziós területekre, és napjainkban már világiak is követik őket.

 

              Buenos Aires érseke 1874. december végén kifejezett kéréssel fordult Don Boscóhoz. (…) A levél két kérdést tartalmazott: vállalják-e Buenos Airesben egy olasz emigránsok által lakott plébánia vezetését, és San Nicolásban egy fiú kollégiumot, amelyet nemrég adtak át rendeltetésének. San Nicolás Buenos Airesben az érsekség területén egy jelentős központ volt.

Don Bosco válaszolt, és argentínai tervét három pontban foglalta össze:

1. Buenos Airesbe küld néhány szalézit, akik kiépítenek Dél-Amerikában egy szalézi bázist. Fő feladatuk a „különösen szegény és elhagyatott ifjúság gondozása: hitoktatás, iskolák és oratóriumok” lenne;

2. a szaléziak átvennék a San Nicolás mű vezetését is;

3. a szaléziak ebből a két központból lehetőséget kaphatnának arra is, hogy „máshová is kiküldhessék” őket.

A harmadik pontban Don Bosco elrejtette az igazi tervét: „Elérni minél előbb a bennszülöttekhez”. (…)

1875. január 27-én Don Boscót értesítette az argentin konzul, hogy a feltételeket elfogadták.

„Don Bosco minden feltűnés nélkül egy meglepetést tartogatott a ház számára” − meséli Don Ceria. Január 29-én, Szalézi Szent Ferenc ünnepén (…) a figyelmes gyülekezet előtt Don Bosco bejelentette, hogy a Szentatya beleegyezésével a szaléziak első misszionárius csoportja hamarosan elindul Argentínába. Ez a bejelentés senkinek nem okozott aggodalmat a sok bizonytalanság ellenére sem, pedig mindenkit váratlanul ért. Inkább végtelen lelkesedést váltott ki a növendékek és a szaléziak soraiban.

 „Új, közös lelkesedés alakult ki a növendékek és a szaléziak között. Nagyon sok új hivatás is ekkor született. Sokan kérték felvételüket a Szalézi Társaságba. A missziós lelkület mindenkit magával ragadott.” (…)

Don Bosco február 5-én (…) körlevélben kért önkénteseket, hogy írásban jelentkezzenek erre a nagy feladatra. Az utazás dátumát október hónapra tűzték ki. Mindenütt óriási volt a lelkesedés, és majdnem minden szalézi jelentkezett. Az „elkezdődött egy új történet” kifejezés egyáltalán nem volt túlzás.

A csoport vezetője: egy izmos fiú

 Don Bosco összesen tizenegy misszionárius csoportot indított útnak. Egyik sem volt olyan lendületes, mint ez az első. Minden apró részletet kidolgoztak annak érdekében, hogy a szaléziakat mint jó barátokat fogadják.

Don Bosco kapcsolatot vett fel Buenos Airesben minden számottevő személyiséggel. Az úthoz szükséges gyakorlati dolgok beszerzéséhez kérte a munkatársak segítségét. Don Bosco maga is meglepődött a nagyvonalú segítségen.

A misszionáriusok rokonsága is kitett magáért, szinte lehetőségeiken felül adakoztak. Azok közül, akik a felhívására válaszoltak, Don Bosco kiválasztott hat felszentelt papot és négy kisegítő testvért. A misszionárius csoport vezetője Giovanni Cagliero lett, aki gyermekkorában már álmodott két rézbőrű indiánról. Harminchét éves volt, izmos és jókedvű pap lett belőle, értelmes és kezdeményező, és úgy látszott, teljesen felkészült arra, hogy Dél-Amerikában uralkodni tud az adott helyzeten. Szinte lehetetlenség volt elképzelni, milyen nagy űrt hagy maga után az Oratóriumban. Teológiai doktor volt, tanította a szalézi kispapokat, kiváló zeneszerző is lett belőle, sok kényes ügyet intézett, és ő volt sok rendház lelki igazgatója. Az ő küldetése nagyon súlyos veszteség lenne.

 

 

Forrás: Teresio Bosco Don Bosco új életrajza

A teljes cikk a Szalézi Értesítőben található.

 

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2020-1
Szalézi Értesítő - 2020-1
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-3
Szalézi Értesítő - 2019-3
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube