Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< „Egyszer volt, hol nem volt…” - interjú Bruno Ferreróval, a piemonti mesemondóval

|empty|

 

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2016-4 / Előttünk jártak: P. Kalmár István SDB (1907−1943)

Előttünk jártak: P. Kalmár István SDB (1907−1943)

Előttünk jártak: P. Kalmár István SDB (1907−1943)

Szalézi Értesítő - 2016-4   |   2016-12

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

P. Havasi József SDB rovata

 

Nyergesújfalu ez a Duna partján elhelyezkedő kisváros egykor a Magyar Szalézi Tartomány második letelepedési helye volt.  Az 1913-ban hazatérő kis magyar csoport gyorsan növekedett és hamarosan kicsinek találta a péliföldszentkereszti házat, így 1919-ben egy lelkes fiatalokból álló csoport elfoglalta Nyergesújfalun a templom mellett álló épületet. Itt nyitotta meg a tartomány tanulmányi házát. Majdnem 100 évvel később, 2016-ban, az iskola új nevet kapott, mégpedig az első szalézi atyáról, Zafféry Károlyról nevezték el.

A nyergesújfalui intézmény áldásos tevékenységet folytatott, hiszen a régi szaléziak nagy többsége innen indult a szalézi életbe. Ma büszkén tekintünk iskolánkra, és hálával a szívünkben gondolunk az itt tevékenykedő szaléziakra, akiknek sikerült megnyerniük a szalézi életre ennyi fiatalt.

Az akkori faluból, amely most város, többen is jelentkeztek szerzetesnek, így például Kalmár (Komeiner) István is.

Kalmár István atya 1907-ben született Nyergesújfalun. Szülei a helyi szalézi iskolába íratták be, amelyet bejáró növendékként látogatott. A tanulmányok mellett örömet jelentett számára a spok szabadidős foglalkozás: zene, színház, játékok. Megtetszett neki ez a vidám élet, és nagy lelkesedéssel jelentkezett a rendi noviciátusba Péliföldszentkereszten. Itt is magába szívta Don Bosco szeretetét és lelkesen követte Atyánkat.

A noviciátus után, miután 1924-ben letette első fogadalmát, elöljárói a közeli Esztergomtáborba küldték, az ottani szalézi intézetbe küldték további tanulmányai elvégzésére. Az esztergomi bencés gimnáziumot látogatta, de tanulmányai mellett nevelői tevékenységet is folytatott.

Érettségi után az elöljárók Nyergesújfalura küldték, ahol az iskolában először felügyelő volt, majd később hivatásos latintanár. Nagy lelkesedéssel oktatta és nevelte a fiatalokat, kivette részét a szabadidő felhasználásában, különösen a zene terén.

Teológiai tanulmányait Péliföldszentkereszten kezdte meg, de az elöljárók, látva kiváló tehetségét és példás magatartását, Torinóba, a rendi főiskolára küldték további tanulmányokra, majd Rómában, a híres Gregorián Egyetemen fejezte be fejezte be teológaiai tanulmányait. 1933 nagyszombatján került sor a pappá szentelésére.

 

A teljes cikk a Szalézi Értesítőben található.

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-4
Szalézi Értesítő - 2019-3
Szalézi Értesítő - 2019-3
Szalézi Értesítő - 2019-2
Szalézi Értesítő - 2019-2
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube