Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / A koronavírus-járvány elleni szalézi válaszintézkedések világszerte

A koronavírus-járvány elleni szalézi válaszintézkedések világszerte

A koronavírus-járvány elleni szalézi válaszintézkedések világszerte

2020-04-08 Szerda   |   #Szalézi világ

járvány  • segítség  •

Amikor a világ minden táján élő rászorulók szembesülnek a koronavírus járvány veszélyeivel, a Don Bosco Szaléziak ott vannak mellettük, hogy segítsék őket ebben a rendkívüli helyzetben. Az egész világon mozgósították a készleteiket és lehetőségeiket, életmentő maszkokat, higiéniai készleteket, ételt biztosítanak és különböző megelőző kampányokat vezetnek. Ezekből közlünk rövid válogatást.

A Don Bosco Szaléziak reagálnak a szegények, migráns munkavállalók és a hajléktalan fiatalok igényeire a COVID-19 járvány idején. A legtöbb szalézi fenntartású iskola bezárt, de sok fiatal gondozása folytatódik, akik a szalézi intézményekben élnek. A Don Bosco Szaléziak mozgósították a közösségeiket az igények felmérése és a támogatási lehetőségek felkutatása érdekében. Online kampányok, plakátok és reklámanyagok révén biztonsági tennivalókkal kapcsolatos információkat nyújtanak a közösségeknek a vírus hatásairól és a megelőzésről szóló tippekel. Ezen túlmenően kampányokat indítottak olyan pénzeszközök gyűjtésére a most jelentkező különleges igények kielégítésére, például az élelmiszer- és egészségügyi készletek feltöltésére. A Don Bosco Szaléziak mozgósították a varrodáikat, hogy maszkokat készítsenek a helyi kórházak, a közösség tagjai és a szalézi programokban részt vevők számára.

Élelmezés
Amikor az otthonmaradásra szólító rendelet azt jelenti a rászoruló családok számára, hogy nincs mit enniük, a Don Bosco Szaléziak megtalálják, milyen úton-módon tudnak élelmiszert és az elemi szükségletek kielégítésére szolgáló eszközöket juttatni nekik.

Azokon a helyeken, ahol a szegénység napi küzdelmet jelent a túlélésért, a betevő falat előteremtése szintén napi feladat. Egyszerűen nincs olyan élelmiszertartalékuk, amely egy-két napnál tovább tartana, és el kell menniük otthonról, hogy dolgozzanak a túlélés érdekében. Ezért annyira fontos a Don Bosco Szaléziak munkája - a COVID-19 válság nyomán, az év minden napján, a világ minden táján. Azért dolgoznak, hogy beazonosítsák, mi a legszükségesebb, és kidolgozzák azokat a módszereket, amelyekkel megszerezhetik a legszükségesebb élelmiszereket és eszközöket.

Higiéniai ellátás biztosítása
A Don Bosco Szaléziak a világ minden táján lépéseket tesznek a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozására, higiéniai készletek és kellékek biztosításával a leginkább rászorulók számára.

A higiéniai és egészségvédelmi készletek szappant, folyékony kézmosót, arcmaszkokat, egészségügyi betéteket vagy egyéb higiéniai elemeket tartalmaznak. Sok területen oktatási kampányok is folynak a kézmosás és a megfelelő higiénia fontosságáról. A higiéniai és oktatási programok különösen kritikus jelentőséggel bírnak a veszélyeztetett embereknél, mint például a migráns munkavállalók, napszámosok, árvák, a menekülttáborokban élők és más kiszolgáltatott csoportok.

Maszkok készítése
A maszkok iránti igény a világ minden táján jelentkezik. A Don Bosco Szaléziak közvetlen és innovatív módszereket dolgoznak ki a védőeszközök előállításához a helyi közösségekben. A szalézi programban részt vevő nők maszkokat készítenek, amelyeket ingyenesen juttatnak el a kórházi dolgozóknak, míg a nők gazdasági hozzájárulást kapnak családjuk támogatásához. Az egyik iskola szabászata azonnal hozzáigazította tanulóinak gyakorlatát maszkok készítésére, amelyeket ingyenesen osztottak szét a környéken élő szegény embereknek. Ezen kívül egy projekt bemutatja, hogyan lehet az ad-hoc maszkokat varrni egyszerű anyagokból és gumiszalagokkal. Ahol csak lehetőségük nyílik rá, a Don Bosco Szaléziak azon dolgoznak, hogy lassítsák a koronavírus terjedését.

Higiénia, kézmosás és tiszta víz
A világ minden táján élő gyermekeknek és családoknak minden eddiginél jobban szükségük van tiszta vízre a mindennapi túlélésükhöz. Amikor csak lehetséges, a kézmosás, a higiéniai oktatás és a tiszta víz fontosságát mindig integrálják a szalézi programokba, ez is egy része a szaléziak reagálásának a jelen vészhelyzetire. A kiszolgáltatott gyermekek, családok és más, nagyobb kockázatnak kitett emberek védelmét szolgáló projektek között szerepel a kézmosó állomások felszerelése, a higiéniai készletek feltöltése szappannal és figyelemfelkeltő kampányok létrehozása a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében a helyi közösségekben.

Angola - Biztonságos otthon híján a veszélyeztetett utcagyermekek Angolában a Don Bosco Szaléziak által működtetett menedékházaktól és programoktól függenek, hogy megvédjék őket a koronavírus járványtól.

Argentína - Az éhes gyerekeknek szánt étlelmiszercsomagok, amelyek segítséget nyújtanak a rászorulóknak, és egy ingyenes, segélyhívó telefon részét képezik a Mar del Platában dolgozó szaléziak válaszának a jelenlegi vészhelyzetre.

Ausztria - A koronavírus járvány okozta nehéz fizikai elszigeteltség idején a kórus és az Osztrák Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SYM) együttese e a "Hit az erő" dal  (orig. Der Glaube ist die Kraft) különleges változatát rögzítette. A 19 zenész a dalt otthonában énekelte és játszotta el, és elküldte a videókat Maximilian Cichranak, a csoport basszusgitárosának és a projekt alkotójának, aki megszerkesztette a végső videót. A videó elérhető a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=gmGOC7bM_pI

Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) - A napi szinten élő sérülékeny családok az éhezés és a COVID-19 veszélyeivel szembesülnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Don Bosco Szaléziak egy élelmezési programot hoztak létre, hogy segítsék a túlélést.

Ecuador -  Naponta szenvedni az éhezéstől fájdalmas valóság sok szegény család számára Ecuadorban. A Don Bosco Szaléziak elindították a „A mindennapi kenyérért” című projektet, amelynek első célja 1070 küszködő család kiszolgálása.

Franciaország – A szolidaritás és a megosztás a fő tevékenysége a szaléziaknak Franciaországban: a párizsi Don Bosco Szaléziak egy videofilmet osztottak meg, amelyben a szalézi hálózat fiataljai Ferenc pápa üzenetéről beszélnek "Elült a vihar" témában. Ezen felül a YouTube-on színházi tanfolyamot kínálnak a gyermekek számára, valamint számos egyéb szolidaritási és megosztási tevékenységet. A tevékenységek leállítása a fertőzés terjedésének lelassítása céljából nem állította le a Szalézi Család kezdeményezéseit, amelyek a szolidaritás és a megosztás kulcsszavak alatt folytatódnak.

Guatemala - A guatemalai közösségi hálózatok lehetővé teszik a Don Bosco Szaléziaknak, hogy ne csak megosszák a lelki életet az emberekkel, hanem a remény és közelség nagyon szükséges üzeneteit is küldjék számukra.

Horvátország – A horvát Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai önkéntesekként dolgoznak a Vöröskereszt és Karitász helyi szervezeteiben segítve a hajléktalanokat.

India - Indiában a rendkívül szegény családok szembesültek leginkább a világjárvány veszélyével és az ezt követő bezártsággal. A Don Bosco Szaléziak az alapvető igények kielégítésére ételt, higiéniai eszközöket és szappant osztanak a koronavírus okozta járvány kockázatának csökkentése érdekében.

Olaszország - Mivel sokan magányosnak és félnek a fizikai elszigeteltség alatt, a Don Bosco Szaléziak a közösségi médián keresztül érik el a kiszolgáltatott csoportokat.

Palesztina - A Don Bosco Szaléziak 2100 liter alkoholt bocsátottak az egészségügyi intézmények, gyógyszertárak, klinikák rendelkezésére fertőtlenítőszerek és egészségügyi termékek előállításához, Betlehemben a szalézi pékségben kenyeret osztanak a szegény családoknak.

Izrael - Az izraeli Don Bosco Szaléziak távoktatás útján folytatják a tanítást, miközben lelkipásztori szolgáltatásokat nyújtanak az interneten és a közösségi médián keresztül a különféle városokban élő migráns munkavállalók számára.

Egyiptom - Az e-tanulás folyamatosan készenlétben tartják az egyiptomi hallgatókat, miközben gazdasági segítséget nyújtanak a menekültek és a menedékkérők számára válság idején.

Fülöp-szigetek - Cebuban a Don Bosco Szaléziak egyéni védőeszközöket (PPE-k) állítanak elő a élvonalban harcolók számára. Az öregdiákok egy csoportja improvizált orvosi technológiákat dolgozott ki, mint például légzőkészülékeket, intubáló eszközöket és a sátrak fertőtlenítését szolgáló eszközöket.

Nigéria – A helyi szaléziak azzal nyújtanak segítséget, hogy online rádióadásuk egyik állandó fő témája a koronavírus elleni védekezés és a járvány megfékezése.

 

donbosconetwork.org /Szaléziak.HU

 

Kapcsolódó cikkek

Sierra Leone - Szalézi munka a börtönben koronavírus veszélyben, lázadás után

Sierra Leone - Szalézi munka a börtönben koronavírus veszélyben, lázadás után

#Szalézi világ 2020-07-03, Péntek

A Freetown Pademba börtönét 1937-ben építették 300 fogvatartott elhelyezésére. Azóta semmi sem változott a létesítményeiben, kivéve azt a tényt, hogy ma..

Semmelweis Ignác és a kézmosás

Semmelweis Ignác és a kézmosás

#Aktuális 2020-07-02, Csütörtök

Semmelweis Ignác magyar orvos, „az anyák megmentője", a nevéhez köthető a kézmosás fontosságának felfedezése is, ami jelenleg is az egyik leghatékonyabb..

Etiópia – Az egészségtől az otthonig: a legszegényebbeknek nyújtott támogatás

Etiópia – Az egészségtől az otthonig: a legszegényebbeknek nyújtott támogatás

#Szalézi világ 2020-06-29, Hétfő

Abobo kis központja Gambellától 45 km-re, Etiópia nyugati részén talűlható, egy földnyelven, amely beékelődik a szomszédos Szudánba, és ahol a melegebb..

Brazília – A COVID-19 megérkezett Amazóniába

Brazília – A COVID-19 megérkezett Amazóniába

#Szalézi világ 2020-06-22, Hétfő

Vannak olyan területek a világon, amelyek elfogulatlanul szemlélve marginálisak a nagy gazdasági és demográfiai változásokhoz képest, de amelyek ugyanúgy..

Kazincbarcika – Segítenek a bajban

Kazincbarcika – Segítenek a bajban

#Magyar Tartomány 2020-06-19, Péntek

Közel negyed évszázada alakult meg Kazincbarcikán a Római Katolikus Egyházközség Karitász Csoportja, a szükséget szenvedő emberek támogatására. A csoport..

Címkék

 • 1% • 28EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldozat • állandó • Amerika • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ázsia • béke • betegség • bevándorlók • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • digitális oktatás • díj • Don Bosco • Don Bosco Kiadó • Don Bosco Nővérek • Don Bosco Sportközpont • Don Bosco Szakközépiskola • Don Bosco Szalézi Társasága • Egyesült Királyság • Egyetemes Káptalan • ...
Összes címke
< Egy hattagú olasz család tapasztalatai járvány idejénA Szalézi Család „karantén” keresztútja >