Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / A szaléziak „Tiszta Víz Kezdeményezés” projektje

A szaléziak „Tiszta Víz Kezdeményezés” projektje

A szaléziak „Tiszta Víz Kezdeményezés” projektje

2019-03-22 Péntek   |   #Szalézi világ   |   ARCHIVÁLT

misszió  • misszionárius  • projektek  •

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját – ezért most néhány olyan kezdeményezésről ejtünk szót, amelyeket a szaléziak azért tesznek, hogy tiszta vizet biztosítsanak ott, ahol erre a legnagyobb szükség van. A vízzel kapcsolatos válságra adott válaszként a Szalézi Missziós Iroda kifejlesztette a „Tiszta Víz Kezdeményezés” elnevezésű projektet - kutakat építenek és biztosítják a friss, tiszta vizet minden olyan országban, ahol a szalézi misszionáriusok dolgoznak.

 „A hozzáférés a megfelelő higiéniát biztosító eszközökhöz méltóságérzetet ad a gyermekeinknek és családjaiknak, akiket programjainkkal szolgálunk” - mondja Mark Hyde atya, a Szalézi Missziós Iroda igazgatója. „A víz- és higiéniai létesítmények javítása azt is biztosítja, hogy a tanárok és a diákok olyan környezetben dolgozzanak és tanuljanak, amely elősegíti a megfelelő higiéniát, és biztonságos ivóvízzel rendelkezik, csökkentve a vízzel terjedő betegségek számát, amelyek befolyásolhatják az iskoláinkban tanuló diákokat, távol tartva őket a fontos tanulmányi időtől.”

A szaléziak a Tiszta Víz Kezdeményezés projekt során eddig a következő országokban segítették a hozzáférést a tiszta vízhez: Kambodzsa, India, Madagaszkár, Ruanda, Togo, Benin, Ghána, Kongó, Fülöp-szigetek, Peru, Dél-Szudán, Zambia, Kenya, Nigéria, Tanzánia, Vietnam.

PERU

Többezer méternyi csővezetéket fektettek le Peruban, hogy Watzapampa és Shinua Jangas-Huaraz hegyvidéki falvainak lakói tiszta ivóvízhez jussanak. Ez több mint 1200 ember életminőségét javította látványosan. A lakosokat örömmel töltötte el, hogy otthonukban első alkalommal nyithatták meg a vízcsapot, amelyből ivóvíz folyik, tiszta víz, amely alkalmas az emberi fogyasztásra, és nem kell kitenniük magukat életveszélyes betegségeknek. Emellett egy nyilvános mellékhelyiséget is építettek – ekkora kényelemről a közösség álmodni sem mert.

DÉL-SZUDÁN

A polgárháború több ezer falusi lakost arra kényszerített, hogy elmeneküljenek otthonukból; amikor visszatértek, falvaikban csak pusztulást találtak. Mivel a férfiak közül sokakat megöltek, a nők és a gyermekek arra kényszerültek, hogy nagy távolságokat tegyenek meg a legközelebbi kútig, hogy napi vízszükségleteiket – napi 50 liternyi vizet - fedezzék. Még a legkisebb gyerekek is segítettek a kannák hordozásában. A száraz évszakban gyakran víz nélkül maradtak, és a víz szennyezettsége miatt állandóan fennállt a betegségveszély. Az adomány alapoknak hála lehetővé vált, hogy a szaléziak egy 60 méter mély kutat fúrjanak és egy kézi szivattyút telepítsenek, amely elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet biztosít a lakosságnak, a főzéshez és a mindennapi élethez szükségleteire. Most a gyerekeknek és a családoknak egy lépésnyire van a tiszta víz ajándéka. 

RUANDA

A szalézi misszionáriusok egy olyan projektet fejeztek be Ruandában, amely friss ivóvizet biztosít, és több száz iskolás gyermek és családjaik higiéniai ellátását javítja. Rukagóban a szalézi általános iskola diákjai számára az új víztartályt és új fürdőszobákat telepítették. Most hozzáférnek jobb higiéniai feltételek mellett tanulhatnak, van elegendő tiszta víz a kézmosáshoz, a megfelelő tisztálkodáshoz, a a tiszta ivóvízhez is mindig hozzájuthatnak, így már nem kell az értékes iskolai időt a biztonságos vízforrás keresésére, vagy a vízzel kapcsolatos betegségek kiheverésére vesztegetni. A már elszegényedett szülők pénzt takaríthatnak meg azzal is, hogy nem kell gyógyszereket venni a szennyezett vizet fogyasztó gyermekek egészségügyi ellátására - ez is egy kis lépés a szegénység ciklusának megszüntetésében. 

KAMBODZSA

A kambodzsai Kepben található Don Bosco Műszaki Iskola és Gyermek Alap kedvezményezettjei a fogyatékossággal élő, veszélyeknek kitett és kizsákmányolt gyermekek. A szalézi misszionáriusok tudják, hogy biztonságra és különleges gondosságra volt szükségük, hogy biztosítsák a jólétüket. Ez magában foglalja azt is, hogy hozzáférjenek a tiszta vízhez és a jól felszerelt fürdőszobához. Ma, a szaléziaknak és a jótevőknek köszönhetően az iskolának önálló vízellátó rendszere van, amely elegendő tiszta vizet biztosít a gazdálkodáshoz, az állattartáshoz, a főzéshez és az iváshoz, valamint a fürdőszobákhoz 300 gyermek számára. 

KONGÓ

A két szalézi képzési és szakképzési központnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban víz- és higiéniai fejlesztésekre volt szüksége. Elengedhetetlen volt a tiszta víz biztosítása a diákok, a személyzet, a tanárok, a látogatók és a helyi közösségek lakosai számára, akiknek megbízható vízforrásra volt szükségük. A jótevők gondoskodtak arról, hogy elektromos szivattyút telepítsenek, építsenek egy közel 10 m magas tornyot, és telepítsenek egy víztartályt. Így - még a gyakori villamosenergia-megszakítások esetén is – hozzájuthatnak tiszta, életmentő, ivásra, főzésre és tisztálkodásra alkalmas vízhez minden nap, ami nagyban megjavította az itt élők életminőségét. 

INDIA

Az indiai Assam tartományan található Don Bosco Rangajan Központban a szaléziaknak és a jótevőknek köszönhetően több nyilvános illemhelyet is felépítettek 50 új WC-vel és szeptikus tartállyal. Ez biztosítja több távoli falu szegény lakossága számára a hozzáférést a megfelelő szaniter létesítményekhez.
A Don Bosco Rangajan Központban középiskolai és szakmai műszaki képzést kínálnak a fiataloknak a szaléziak. A korszerű illemhelyek felépítése ezekben a falvakban segíti az egészség és a higiénia javítását, valamint a betegségek megelőzését.
India több mint 1,3 milliárdot számláló lakossága és az egyre növekvő népesség súlyos terhet ró az ország természeti erőforrásaira. A Water.org szerint a közel 77 millió embernek nincs hozzáférése a biztonságos, tiszta vízhez és 769 millió ember nem részesül semmilyen higiéniai szolgáltatásban. A legtöbb vízforrás az egész országban szennyezett. 

NIGÉRIA

A „Tiszta Víz Kezdeményezés” alapból származó anyagi források biztosították, hogy 10 fúrást végezzenek el Nigériában víz után kutatva. Eddig Ibadan, Akure, Ondo, Ijebu Ode és Onitsha városaiban végeztek fúrásokatk. Mindegyik városban a szalézi misszionáriusok olyan programokat működtetnek, amelyek oktatást kínálnak és segítenek kielégíteni a szegény fiatalok és családjaik alapvető szükségleteit.
A tiszta vízre vonatkozó kezdeményezés első szakaszának végrehajtása 2018 augusztusában kezdődött, és 2019 februárjában fejeződött be. A helyi vállalkozók a szalézi misszionáriusok felügyelete mellett dolgoztak, akik biztosítják a munka megfelelő elvégzését és a költségvetést. A fúrás és a tartály felszerelése mind az öt helyen befejeződött. A projekt második fázisának részeként megkezdődtek a fúrások Kokóban, Abujában és három másik helyen Benue államban.
Az új vízellátás biztosítani fogja, hogy a szegény fiatalok, családjaik és a területükön élő és dolgozó misszionáriusok biztonságos, ivásra, főzésre és a személyi higiénia ellátására alkalmas tiszta vízhez juthassanak. Ez a projekt biztosítja a hozzáférést a vízhez az utcagyerekekkel foglalkozó szalézi ifjúsági központok számára is.

GHÁNA

A szalézi misszionáriusok Ghánában négy központot működtetnek, amelyek a gyermekmunka és az emberkereskedelem által veszélyeztetett szegény fiatalokat szolgálják. Accra urbánus környezetében két központ található, egy új központ van Tatale városában és egy központ Sunyani városában, az ország első szalézi missziójában, ahol a szalézi misszionáriusok több mint 25 éve indítottak el a programjaikat.
A szalézi „Tiszta Víz Kezdeményezés” által a közelmúltban anyagi eszközöket nyújtottak Sunyani és Tatale vízprojektjeire, hogy a lakosság hozzáférjen a tiszta ivóvízhez. Sokan természetes patakokat és vízfolyásokat használtak, amelyek a vízzel terjedő betegségek hordozói. Összesen négy kutat ástak és víztartályt biztosítottak, ami biztosítja a tiszta ivóvizet a lakosok számára. További öt furatra van szükség, és a szalézi misszionáriusok további támogatói forrásokat várnak a költségek fedezésére.

 

faith.salesianmissions.org/missionnewswire.org/Szaléziak.HU

 

Kapcsolódó cikkek

Olaszország - A missziós tevékenység erejének az oratóriumból kell származnia

Olaszország - A missziós tevékenység erejének az oratóriumból kell származnia

#Szalézi világ 2020-10-22, Csütörtök

Október hónap a missziók hónapja, és mint ilyen, magában hordozza a reciprocitás csíráját, és a másiknak, a nehéz helyzetben lévő testvérnek való..

Szlovénia - Online szalézi missziós sorsolás

Szlovénia - Online szalézi missziós sorsolás

#Szalézi világ 2020-10-20, Kedd

A szlovén szaléziak a szokásoknak megfelelően a missziós vasárnapon - október 18-án - Idén is megszervezték a misszionárius tombolát (lottót) a..

Missziós vasárnap – a szalézi missziós karizma

Missziós vasárnap – a szalézi missziós karizma

#Szalézi világ 2020-10-18, Vasárnap

A szalézi szerzetesek, nővérek és laikus testvérek, akik lehetővé teszik Don Bosco missziós álmának megvalósítását, férfiak és nők a világ minden..

A világnapokat nem csak szavakkal, hanem a konkrét tényekkel ünnepeljük

A világnapokat nem csak szavakkal, hanem a konkrét tényekkel ünnepeljük

#Szalézi világ 2020-10-17, Szombat

Október 15-én van a vidéki nők világnapja, október 16-án az élelmezési világnap, 17-én pedig a szegénység elleni küzdelem világnapja. Ezeknek a napoknak..

A kézmosás világnapján a szalézi missziókban

A kézmosás világnapján a szalézi missziókban

#Szalézi világ 2020-10-15, Csütörtök

A Szalézi Missziós Iroda 2020-ban is csatlakozik a nemzetközi közösséghez a kézmosás világnapjának megünneplésében. Az először 2008-ban több nemzetközi..

Címkék

 • 1% • 28EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldozat • állandó • állás • Amerika • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • digitális oktatás • díj • Don Bosco • Don Bosco Kiadó • Don Bosco Nővérek • Don Bosco Sportközpont • Don Bosco Szakközépiskola • Don Bosco Szalézi Társasága • ...
Összes címke
< Don Boscóval a fiatalokért – 10 éves a Magyar Szalézi Munkatársak Egyesülete >