Főoldal / Magyar Tartomány / Irány Valdocco!
Irány Valdocco!
2013-06-05 Szerda | #Magyar Tartomány | ARCHIVÁLT
Parkolni nem könnyű hétköznap a közelben, de szemben, az ELTE épületegyüttese mögött még akad hely. Ha hozzáadom az oda-vissza 5 percnyi sétát, és kivárom a jövő héttől esedékes reménybeli sort, akkor is negyed óra alatt, amennyi a minimális parkolójegy meg lehet járni. A jegy ára 110 ft körül van, de visszafelé már nem biztos, hogy elég az öt perc fele, kézben a fagyival. De legyen 20 perc a parkolás, vagy 25 és még egy kávé is belefér - még így is megéri, hiszen nem drágább a többinél, de akár kétszer akkora 7-8 dkg egy gombóc abból a fagylaltból, ami már bizonyított. „Egy kereskedelmi rádió indított játékot és az én fagylaltomat is beválasztották a legjobbak közé Budapesten" – meséli Rüsics István, cukrászmester.
{google_map}Budapest V. kerület, Múzeum körút 7.{/google_map}
Finomságok, szeretettel
Nyitás előtt vagyunk, fagyi még sehol, a kávéfőző gép (ami nem mellesleg olyan italt produkál, hogy még az olasz kávén nevelkedő szerzetesek sem mondhatnak rá semmi rosszat) is dobozban van, elől szerelési munkálatok folynak, hátul viszont már valami sül. Kávé van abban is, igaz koffeinmentes, mert itt gondolnak azokra is, akik a napi 4. (5., 6., ... 18.) kávéjukat innák, vagy diabetikus, esetleg laktózmentes fagylaltot kényszerülnek enni. „Cukor, meg tej, sőt tejszín és akár bor is kell a fagylalthoz, mert itt valós alapanyagokból készül, és friss gyümölcsből" – folytatja a cukrászmester és miközben mutatja a gépeket kissé lemaradva a csodálkozástól megkérdezem, hogy milyen fagylaltba kell bor. „Tállyáról hozzák, találtunk egy megbízható, keresztény termelőt, olyant hoz, mint a misebor, csak itt fagylalt lesz belőle. Aki autóval érkezik, gondoljon arra, hogy ebben tényleg bor van!"
Irány Valdocco!
A helyiség kialakítása hétvégére teljesen elkészül, de már fent van Néri Szent Fülöp és a Szűzanya képe szemben a falon. „Jön még ide Don Bosco és természetesen egy feszület, meg persze sok-sok kép Valdoccóról, a Pinardi-házról, arról, hogy kik a szaléziak, és mit csinálnak akár Magyarországon, akár szerte a világon" – meséli Rüsics István, kérdésemre hozzátéve, hogy eddig csak egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy vendég nemtetszését fejezte ki a feszület miatt. „Ötévente egy belefér, ugyanakkor naponta számtalanszor láttam eddig is, hogy mennyien néznek fel mosolyogva meglátván a keresztet." Természetesen a munkatársai is olyanok, akik szívesen válaszolnak minden kérdésre, sőt, igazából várják is, hogy a kiszolgálás mellett pár szóban bemutathassák Don Boscót, a szaléziakat, vagy a hitüket. „Azért mi itt reggel imádsággal kezdjük a munkát és délben is elmondjuk az Úrangyalát. Ilyenkor megáll a munka és a vendég is kivárja, vagy akár velünk imádkozik. Ez így természetes. A Jóisten sokat segített, hogy ez most elindulhat. Meg kell köszönnünk neki."
Még üres, de június 9-étől Budapest legfinomabb fagyija lesz benne.
Édesanyám fagyija
Hogy milyen fagylalt lesz itt, a Valdoccóban, azok, akik Rüsics Istvánt korábbi munkahelyéről már ismerik gondolhatják, az bizonyos, hogy a 16 féle fagyi között mindenki megtalálja a magának valót. Az „alap", ahogyan a cukrász fogalmaz: csoki, vanília, eper, citrom. Ezek biztosan lesznek, de akár a már említett borfagyi, vagy az olasz receptkönyvbe is bekerült tiramisu-fagylalt is megtalálható lehet. A cukrász kedvence viszont az eper-vanília fagylalt együtt, ami anyai örökség. „Eperhabot készített és nem messze tőlünk volt egy ostyás üzem, ahol fillérekért vettük a tölcsért. Így az egész ház gyerekei édesanyám eperhabját ették. Azóta azt az eper ízt próbálom visszahozni, így amikor nálunk valaki eperfagyit fog enni, akkor az igazából édesanyám fagyiját eszi."
A Valdoccóban kétféle fagylaltból készül, áztatott piskótával, rétegezve, így gyakorlatilag minden tégelybe hat réteg fagylalt kerül, közé pedig piskóta és kakaóréteg.
Már csak néhányat kell aludni!
Én már kóstolnám, de még nincs készen, majd vasárnap, amikor Flavio atya megáldja, és amikor Böjte Csaba Polgárdiban üzemelő Don Bosco Házának lakói is itt lesznek a délután 3-as fagyi-agapén, ahol a cukrászmester elmondása szerint megmutatják, hogy hogyan kell gondolkodni a vendéglátásról és a fagylaltról. Azért a sütő már működik, mert nem csak kézműves fagylaltok, hanem különféle desszertek, édességek is lesznek, de különleges kávék és friss szabadalmú jeges vízben oldódó filteres tea is várja a Valdoccóba betérőket.
LÁ/MKR/Szaléziak.HU