Főoldal / Magyar Tartomány / Péliföldszentkereszt - Az irgalmasság receptje - nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlat
Péliföldszentkereszt - Az irgalmasság receptje - nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlat
2016-02-22 Hétfő | #Magyar Tartomány | ARCHIVÁLT
A közös „főzőcskét” a vízzel kezdtük, mely mindennek az alapja. A víz meghatározza életünket és számtalan víz motívum jelenik meg a Bibliában, majd haladtunk tovább a recept szerint. A tej, mely egyfajta megnyugvást egy célba érést jelent, de nem szabad hagyni, hogy belenyugodjunk a dolgokba, ha már egy kicsit aludttejjé válna a szívünk, öntsük fel egy kis mézzel, mely megédesíti az életünket. Az olaj segít minket átcsúsztatni, ha leblokkoltunk az életben, segít átjutni a nehézségeken, ha pedig ízetlen az élet szórjuk meg egy adag sóval, ízesítsük meg, s máris példa lehetünk a többi keresztény ember számára. A bor és a kenyér, mely Krisztus teste és vére, két alapanyag, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán tartalmas legyen az életünk.
Ezeket a hozzávalókat közelebbről is megismerhettük, a víz tisztító erejét, mikor megmostuk egymás kezét, a tej finom ízét egy kis kakaó elfogyasztása mellett, az olaj finomságát a bőrünkön, a kenyeret és bort a szentmisén.
A lelkigyakorlaton résztvevő 60 fiatal ilyen szemszögből ismerhette meg az irgalmasságot. A hétvége folyamán a csoportos vagy egyedüli elmélkedések alkalmával elmélyíthettük az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. A szentségimádáson találkozhattunk Jézus Krisztussal, majd lehetőség nyílt a fiatalok számára szentgyónásra, hogy az étkünk ne legyen zavaros.
A hétvége alatt folyamatosan készült szívünkben ez az étel, néha kicsit többet kellett valamiből tennünk bele, néha nagyobb lángon kellett főzni, magunkban kellett érezni az ízeket. Az étel még nem készült el, az életünk során gondoskodnunk kell róla, hogy ebből az ételből mindig legyen elég, mindenkinek tudjunk adni, mindenkivel meg tudjuk osztani és akár mástól is elfogadjunk egy-egy kóstolót.
Lehet, hogy nem mindenki tért haza csurig megtelt kamrával, elképzelhető, hogy 1-2 hozzávaló még hiányzik, de megkaptuk a receptet, és csak rajtunk áll, hogy elkészül-e az étel.
Köszönjük szépen Gábor atyának és a többi jelen lévő szalézi atyának, testvérnek, nővérnek, hogy megismerhettük ezt a különleges receptet, mondhatnám: ezt jól kifőztük!
Fotó:Szalim
Szlávik Adél/Szaléziak.HU