Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

2019-07-26 Péntek   |   #Szalézi világ   |   ARCHIVÁLT

rendfőnök  • tanácskozás  • Egyetemes Tanács  • ülés  •

Az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülését június 3-án, hétfőn nyitották meg az első megbeszélésekkel. Az ülés 8 hétig tartott és végül július 26-án zárult.

Biztosítani egy olyan kongregáció animációját és kormányzását, amely több mint 14 ezer szerzetest, több százezer munkatársat és több millió fiatal kedvezményezettet jelent, nem kis dolog. Ezért a rendfőnök évente kétszer hosszabb ideig tartó tanácskozáson vesz részt az Egyetemes Tanács minden tagjával, ahol a feladatuk meghallgatni, értékelni, észrevenni, kinevezni, felajánlani és iránymutatásokat adni, dönteni.

Az Egyetemes Tanács idei nyári plenáris ülése keretében kineveztek: 5 tartományfőnököt (FIN, ISI, COMB, INB és AET), 26 tartományi tanácsost, 163 igazgatót. Három házat ismertek el kánonilag és 2 új házat nyitottak meg.

Tanulmányozták 10 rendkívüli látogatás eredményeit: Brazília Campo Grande, Spanyolország Madrid, India Bangalore, Etiópia, Fülöp-szigetek Dél, Egyesült Államok Kelet, Egyesült Államok Nyugat, Ausztria, Magyarország, Olaszország Piemont és Aosta-völgye.

Ezeken kívül ebben a nyári időszakban elkísérték a közelmúltban kinevezett tartományfőnököket a rájuk szánt orientációs kurzuson; meghallgatták egyes ágazatok egyetemes tanácsosainak hathónapos jelentését (formáció, ifjúságpasztoráció, tömegtájékoztatás, missziók, gazdaság); kiosztották az új misszionáriusok célállomásait; megvitatták a gazdasági kérdéseket.

A figyelem más témák tanulmányozására is kiterjedt, mint a 28. Egyetemes Káptalan (28EK) előkészítése; a 2020. évi strenna; a tartományi ekonómusok kézikönyvének személyes értékelése; az Afrika-Madagaszkár régió képzési közösségeinek újratervezése; a szalézi szent helyek megújítási projektjének előrehaladása; egészen a szinódus utáni perspektívákig és a gyermekvédelemről szóló anyagok frissítésig.

Nem hiányoztak a hagyományos lelki élmények és a megosztás pillanatai sem, amelyek a július vége és július eleje között szentföldi zarándoklatban csúcsosodtak ki, és egy testvéri találkozásban a Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye Egyetemes Tanácsával.

 

ANS-Róma/Szaléziak.HU

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

Róma – Lezárult az Egyetemes Tanács nyári plenáris ülése

2023-07-25 Kedd   |   #Szalézi világ

Az Egyetemes Tanács utolsó munkanapja a nyári plenáris ülésen 2023. július 24-én, hétfőn volt, amelyet „történelminek” mernénk nevezni, mivel elkerülhetetlenül rányomta bélyegét a rendfőnök, Ángel Fernández Artime atya bíborosi kinevezésének híre. Pont a rendfőnök volt az, aki ezen a hétfői estén megosztotta az elmúlt két hónap munkájáról szóló információkat a „szalézi jóéjszakát” üzeneten keresztül a valdoccói közösséggel.

A valdoccói Szent Péter-kápolnában Don Bosco tizedik utóda mély háláját fejezte ki mindenkinek az elvégzett szolgálatért. A Egyetemes Tanács munkája valójában a rend energiájának és egységérzetének kifejeződése, amely reménységgel és optimizmussal halad előre, hála mindenki hozzájárulásának.

Tehát így adott hírt az elvégzett munkáról. Mind a 41 munkaülésen a rendfőnök a Tanács többi tagjának egyetértésével 11 tartomány elöljáróit nevezte ki:

Dominic Tran Danh Cong atya, mint az Egyesült Államok keleti része – Kanada (SUE) tartományfőnöke

Francisco Lezema atya, Uruguay (URU) tartományfőnöke

Alexandre Luis De Oliveira atya, Brazília-San Paolo (BSP) tartományfőnöke

José Aníbal Milhais Mendonça Pinto atya, a Pápai Szalézi Egyetem altartományának (UPS) elöljárója

Emilius Salema atya, Tanzánia új tartományának (TZA) tartományfőnöke

George Tharaniyil atya, Kelet-Afrika (AFE) tartományfőnöke

Nelson Javier Moreno Ruiz atya, Chile (CIL) tartományfőnöke

Domenico Paternò atya, az új észak-afrikai körzet (CNA) elöljárója

Peter Kim-Huy Hoang atya, Ausztrália-Csendes-óceán (AUL) tartományfőnöke

Philippe Bauzière atya, Brazil-Manaus (BMA) tartományfőnöke

Victor Luis Sequeira Gutierrez atya Angola (ANG) tartományfőnöke.

Emellett 162 szalézi mű igazgatóját, 86 tartományi tanácsost és négy novíciusmestert nevezett ki.

A szalézi házak szintjén öt művet nyitottak meg kanonikusan, és három új jelenlétet kezdeményeztek.

Alaposan áttanulmányozták és kivizsgálták a rendfőnök által kinevezett különböző tanácsosok és vizitátorok által az előző hónapokban végrehajtott 10 rendkívüli látogatásról szóló beszámolókat.

Nem szabad tehát megfeledkezni arról, hogy Ángel Fernández Artime atya mint bíboros és a Ferenc pápa által a szalézi rend számára adott rendelkezések alapján a Egyetemes Tanács néhány napot szentelt a 29. Egyetemes Káptalanra tekintettel megteendő első lépések tanulmányozására – ezt a folyamatot Stefano Martoglio atya, a rendfőnök vikáriusa koordinálta.

Ezután a rendfőnök megemlített néhányat abból a sok kérdésből, amelyekkel ő és az Egyetemes Tanácstöbbi tagja foglalkozott a kongregáció vezetésével és irányításával kapcsolatban. Konkrétan, beszélt a Ratio Fundamentalis frissítését végző formációs szektorról, valamint a missziós szektor előkészületeiről a 154. Szalézi Missziós Expedícióval kapcsolatban.

Üzenete végén a rendfőnök köszönetet mondott Saimy Ezhanikattu atyának azért a munkájáért, amelyet a rendfőnök titkáraként végzett sok éven át; és üdvözölte Patrick Anthonyraj atyát, aki utána tölti be ezt a posztot.

ANS-Róma/Szaléziak.HU

Kapcsolódó cikkek

< Jelentkezz önkéntesnek!Vatikán - A pápa kinevezte a Szentszék Sajtótermének új igazgatóhelyettesét >