Főoldal / Szalézi világ / Fagyi projekt: a tanulás íze
Fagyi projekt: a tanulás íze
2015-05-18 Hétfő | #Szalézi világ | ARCHIVÁLT
Az édességet élőben, a helyszínen készítik a diákok és tanárok a projekt bemutatása során, amely a CIOFS-FP hét piemonti oktatóközpontját és a Gelatitalia céget köti össze. Ez a vállalat – teljes nevén Gelateria Artigianale di Granulati Italia – már több mint harminc éve működik és az olasz gasztronómiára jellemző félkész minőségi fagylaltot és süteményeket gyárt.
A bemutatóval egy időben indul a progettogelato.it honlap is, amelynek célja a munka és az oktatás világának összekapcsolása, azaz hogy segítsen összehozni azokat, akik a fagylaltiparban dolgoznak, illetve azokat, akik szeretnének belépni az olasz fagylaltpiacra, hiszen ma ezen a piacon gyors növekedés tapasztalható Olaszországban és máshol is a világon.
A Gelatitalia hisz abban, hogy ami igazán számít, az nem a fagylalt készítése és eladása, hanem annak a kultúrának a terjesztése, ami mögötte áll. Ezért meghirdetett egy kezdeményezést, amelynek célja, hogy létrehozzon egy gyümölcsöző kapcsolatot az üzleti világ és a szakmai képzés között és szélesebb körben elterjessze az olasz kulináris és étkezési kultúrát. „A szenvedélyt a minőségi kézműves fagylalt iránt ki kell művelni, különösen a fiatalok között, akik a jövő emberei” – magyarázta el Oscar Nesta, a Gelatitalia alapítója és elnöke, aki a szalézi oktatási modellt találta a legmegfelelőbbnek arra, hogy megvalósítsák az általuk kifejlesztett „Progetto Gelato” oktatási programot.
„Az elmúlt 5-6 évben speciális kurzusokat kínáltunk, hogy segítsünk az embereknek megérteni a fagylalt művészetét. Az utóbbi években ez az édesség fejlődése 360 fokos fordulaton ment keresztül, mind a kapcsolódó eszközök technológiai fejlődése révén, amelyekkel készül, mind a higiénia és a pasztőrözés terén, hiszen ez teszi lehetővé, hogy egy termék alapvető jellemzői magasabb minőségű, változatos és fantáziadús elemekkel gazdagodjanak. Ez vezetett bennünket oda, hogy tanfolyamokat szervezzünk a fiataloknak, akik szeretnének részévé válni ennek az ágazatnak, és mindazoknak, akik már az ágazaton belül dolgoznak, de szükségét érzik annak, hogy fejlesszék tudásukat” – fejtette ki Oscar Nesta. „Mindennél fontosabb, hogy megtanulják, hogyan kell a fagylaltot előállítani: megismerik a technikákat és eszközöket, de mindenekelőtt megtanulják SZERETNI a fagylaltot. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy része lehetünk ennek a nagy képzési és oktatási projektnek. Elképesztő látni a kurzusokon részt vevő fiatalok boldog arcát. Az ő szenvedélyükből meg lehet érteni, hogy a tudás átadása a szívükben történt meg. Ez egy figyelmeztető jel másoknak az egész üzleti szektorban.”
„A Progetto Gelato abból a meggyőződésből indult ki, hogy nem létezhet olyan szakképző iskola, amely nincs közvetlen kapcsolatban az iparral. Meggyőződésem, hogy az iskola világában, és az ipari világban folyamatos mentori felügyelettel folytatni kell a fiatalok képzését és nevelését úgy, hogy a tanultakat meg tudják valósítani a munka világában” - mondta Ercole Lucchini, a CASA Don Bosco operációs menedzsere.
„Olaszországban ez a projekt már kiváló eredménnyel indult. A következő lépés, hogy a felépített modellt exportáljuk Afrikába, ahol nagyon sürgető a fiatalok gyakorlati képzése és annak a megvalósítása, hogy egy iskola szorosan kapcsolódjon a szakma világához. Akik itt, Olaszországban részt vettek a Gelatitalia által vezetett műhelyekben, szívesen megosztják tapasztalataikat és javaslatokat tesznek a további együttműködésre. Hajlandóságot mutatnak arra, hogy terjesszék és megismertessék a gyakorlati ismereteket és a szakmai tudást, amit nyertek, és az erős szeretetet, amely a fagylalt világához kapcsolja őket.”
www.expodonbosco2015.org/www.progettogelato.it/Szaléziak.HU