Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Cagliero 11 - 2021. szeptember

Cagliero 11 - 2021. szeptember

Cagliero 11 - 2021. szeptember

2021-09-17 Péntek   |   #Szalézi világ

misszió  • misszionárius  •

A Cagliero 11 a Szalézi Missziós Ügyek havi hírlevele a szalézi közösségek és a szalézi missziók barátai számára. Bevezetőjében Don Juan Carlos Pérez Godoy SDB, a Mediterrán Régió regionális tanácsosa gondolatait olvashatjuk.

Kedves barátok és rendtársak!

A Cagliero 11 e havi témája, a „FELELŐSSÉG – fenntartható életmód” Don Bosco szavaira emlékeztettek a The Young Man-ből:

„Nyisd ki a szemed, gyermekem, és lásd, mi van az égen és a földön. A Nap, a Hold, a csillagok, a levegő, a víz, a tűz mind olyan dolgok, amik egykor még nem léteztek. De létezik Isten, aki mindenhatóságával megteremtette ezeket a semmiből.”

Margit mama megtanította az ifjú Bosco Jánost meglátni Istent a természetben, ebből az élményből merítve tanította fiait Don Bosco erre az “egyszerű szemléletre”, Isten szeretetének kinyilat-koztatására.
Nem kérdés, hogy az ökológiai probléma valóságos és próbára tesz minket. Én is osztozom ebben az emberiség számára létfontosságú kérdésben. Ez mindenki ügye, mind felelősek vagyunk.

Don Juan Carlos Pérez Godoy SDB, 
a Mediterrán Régió regionális tanácsosa

Pakisztán – Szalézi jelenlét muszlim testvéreink között

A helyi közösség 1999 -ben történt alapítása óta, a Szaléziak munka folyamatosan fejlődik, gyarapszik Pakisztánban. Leginkább rászoruló fiatalok felé irányul szolgálatunk, különösen a keresztény közösségekben, de nyitottak maradunk a fiatal muszlimok felé is.

Ma négyen Szaléziak két közösségben látunk el feladatokat: Lahore-ban és Quetta-ban. Noble Lal testvér és Samuel Adnan testvér a két első Pakisztáni Szalézi, jelenleg ők a két közösség igazgatója. Olaszországból segítőként Piero Ramello testvér támogatja a közösségeket. A mexikói Gabriel Cruz testvér, a delegáció vezetője. “Gabo atya”, ahogyan mindenki szólítja, 2018-óta él Pakisztánban. Ő a felelőse 2021 áprilisa óta a pakisztáni delegációnak és a delegáció országhatáron túl levő tagjainak is.

„Bizonyos rendek, mint a Domonkosok vagy a Ferencesek már hosszú ideje jelen vannak Pakisztánban, és számos hivatásuk van,” - mondja Gabo atya, - „ahogyan nálunk is. Mi vagyunk az egyetlen vallási szervezet, aki műszaki képzési lehetőséget kínál. Iskolánk a “Don Bosco Műszaki Iskola és Ifjúsági Központ” Pakisztán hat legjobb műszaki iskolája között van. Ez az egyetlen katolikus iskola közülük. mindegyik másik muszlim.”

A Szaléziak nem csak keresztényeknek (Katolikusoknak és Protestánsoknak) nyújtanak képzési lehetőséget, hanem muszlimoknak is, akik azért jönnek hozzánk, mert színvonalas oktatást kínálunk nekik. Sokszor dolgozunk közösen az egyházmegyékkel és a plébániákkal, amelyekben intézményeink működnek. Szintén oktatunk az egyházmegyei szemináriumban is.

A muszlim közösség tiszteli és nagyra becsüli a munkát, amit az országban végzünk. A keresztények gyakorolhatják hitüket, különösen szomszédságunkban és a plébániák környékén. Sajnos az ország egyes részein a keresztény közösségeket üldözik vagy diszkriminálják; így nem mindig könnyű nyíltan hirdetni a hitet. A keresztények mégis gyönyörű odaadással és mélységben élik hitüket.

Talán felmerülhet a kérdés: „Mi haszna a Szalézi jelenlétnek egy ilyen erősen muszlim országban?” Gabo atya így válaszol: „Mi azt kínáljuk a fiataloknak, amit Don Bosco is kínált minden fiatalja számára: otthont, kenyeret, belső formációt, képzést, és mindenek felett vallást – egyszóval méltóságot. Az oktatásban egy bizonyos életszínvonalat kínálunk, több lehetőséget, hogy jó munkahelyet szerezzenek, és képességet, hogy méltósággal éljenek, önmagukkal és családjukkal. Ez nem kis dolog.”

 

Elmélkedésre és megosztásra

Hajlandó vagyok meglátni Krisztust azokban is, akik más vallásúak? (Don Gabo)

 

Sokféleség, ami mindenkit gazdagít

Ms.  Lauren Hichaaba az ausztráliai Melbourne -ben nőtt fel; középiskolába és  egyetemre azonban az Egyesült Államokban járt. Miután leérettségizett és fokozatot szerzett hittanból és színművészetből, Lauren két évet töltött tanárként Zambiában. Ez az élmény inspirálta őt, hogy Mel-bourneben elvégezze a tanári alapképzést (BA), majd, majd később a kutatás-fejlesztés területén mesterfokozatot (MA) szerezzen. Lauren 15 éve dolgozik a Don Bosco Szaléziakkal, és ő a Missziós Animáció tartományi felelőse Ausztráliában, valamint ő az ausztrál Missziós Önkéntes Program, a Cagliero Projekt igazgatója és társalapítója. Négy csodálatos, vidám gyermek édesanyja. 

Lauren, te sok éve szalézi missziós önkéntesekkel dolgozol. Mi az egyedi vagy különleges a „Cagliero Projekt”-ben ezen a területen?

Áldottnak mondhatjuk magunkat, amiért ennyi önkéntes szánta ránk az idejét, energiáját és tehetségét, amióta 2007-ben elindult a Cagliero Projekt. Programunk apja és ereje a Szalézi lelkiség. Ausztráliában ez nagy eredménynek számít, mivel rendkívül szekularizált, világi társadalomban élünk. Minden önkéntest szívesen látunk, akiben megvan a vágy, hogy fiatalokkal foglalkozzon és utazzon. Ami elképesztő, hogy sokan, akik nem tudnak azonosulni a katolicizmus, vagy más vallások formális aspektusaival, mégis visszatérnek „Szalézinak” jelentkeznek és, és úgy döntenek, Don Bosco nyomában járnak.

Mivel gazdagítja a Szalézi világot a Szalézi Misszió az AUL Tartományban (Ausztrália, Új-Zéland, Nyugatszamoa és Fiji)?

Egy rendkívül változatos és gazdag tartományunk van, amely négy hihetetlenül különböző országot és rengeteg egymástól eltérő kultúrát, világnézetet foglal magába. Hogy a tartomány egyik végéből a másikig juthass, legalább 12 órát kell repülnöd mindenféle járatokkal. Persze, hogy együtt járnak ezzel a változatossággal kihívások is, de fontosabb, hogy ez bátorít minket mindig nyitottnak lenni a különböző gondolkodásmódok iránt. Végső soron sokféleségünk az emberiség mégjobb megértéséhez vezet - ez nagy ajándék.

Egészen a közelmúltig te voltál az egyetlen laikus nő, a Tartományi Missziós Animációs Felelős (Delegate for Missionary Animation - PDMA) a kongregációban. Milyennek látod magad ebben a szerepben?

Amikor részt vettem az első regionális PDMA találkozón 2016 -ban, nagyon ideges voltam! Hogyan fogadnak majd engem laikusként és nőként? Ezt elmeséltem Guillermo Basañes atyának, aki a találkozó után ezt válaszolta: "Mi is idegesek voltunk!" Nem volt okom idegesnek lenni: az összes csodálatos szalézi pap és testvér, akikkel együtt dolgoztam, nagyon szívesen látott ebben a szerepben végig az elmúlt öt év során. Nagyon hálás vagyok.

Mint egyenrangú felek tudtunk párbeszédet folytatni. Azt gondolom, ez valódi bizonyítéka a Don Bosco Szaléziak nyitottságának. 

Tartományi Missziós Felelősként (PDMA) szeretek új hangot és más nézőpontot hozni. Igazán megtisztelő számomra, hogy ilyen egyedülálló módon részt vehetek a Kongregációban.

 

Új önkéntes „tanácsadó testület”

Nem olyan régen egy "Tangácsadó Testület" jött létre  hogy támogatást nyújtson és kapcsolat építési  lehetőségeket teremtsen azok számára, akik részt vesznek  a Szalézi Missziós Önkéntes Szolgálatban (Missionary Voluntary Service SMVS).

Ez  Don Bosco Szalézi atyák és laikus testvérek (Rafael Bejarano, Marco Fulgaro, Lauren Hichaaba, JC Montenegro, Adam Rudin and Pavel Zenisek) csoportja akik  hosszú ideje foglalkoznak Szalézi Önkéntes programokkal. Mindenkinek szól,  akinek útmutatásra vagy segítségre van szüksége önkéntes programok létrehozásában. Kapcsolatfelvételhez íme az e-mail cím: salesianvol@sdb.org.

 

Szeptemberi szalézi missziós imaszándék

Egy környezetünk szempontjából fenntartható életmódért!         

Szaléziakért és fiatalokért, hogy tudjanak a környezetünkért felelősségteljesen élni Ausztráliában.

Imádkozunk azért, hogy mindannyian bátran választani tudjuk az egyszerű és környezetünk szempontjából fenntartható életmódot,  örüljünk azon fiataljainknak, akik határozottan elkötelezik magukat e mellett.  

 

Szaléziak.HU

 

  

Kapcsolódó cikkek

Ferenc pápa üzenete a missziók világnapjára

Ferenc pápa üzenete a missziók világnapjára

#Egyház 2021-10-24, Tegnap

Az Egyház 1926 óta minden év októberében tartja a világmisszió napját. Idén október 24-én a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért..

Október, missziós hónap: gondolatok és animáció a missziós szektorból

Október, missziós hónap: gondolatok és animáció a missziós szektorból

#Szalézi világ 2021-10-23, Szombat

A Világmissziós vasárnapot követő vasárnap, 2021. október 24. témája: „Mert nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk.” (ApCsel..

Péliföldszentkereszt - Világmissziós vasárnap szalézi missziós önkéntesekkel

Péliföldszentkereszt - Világmissziós vasárnap szalézi missziós önkéntesekkel

#Magyar Tartomány 2021-10-22, Péntek

Október harmadik vasárnapján ünnepeltük Péliföldszentkereszten a Világmisszió vasárnapját. Ez alkalomból képzési napot szerveztünk a Hungary Helps és a..

Egy szalézi misszionárius gondolatai a Missziók vasárnapján

Egy szalézi misszionárius gondolatai a Missziók vasárnapján

#Magyar Tartomány 2021-10-17, Vasárnap

Emmanuel Ilodigwe szalézi szerzetes, nigériai misszionárius gondolatait osztjuk meg a Missziók vasárnapján.

Meghívó - Világmisszió vasárnapja Péliföldszentkereszten

Meghívó - Világmisszió vasárnapja Péliföldszentkereszten

#Magyar Tartomány 2021-10-15, Péntek

Péliföldszentkereszten október 17-én szentmisével és a misszióba indulók megáldásával ünneplik a Világmisszió vasárnapját.

Címkék

 • 1% • 28EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • digitális • digitális oktatás • díj • Don Bosco • ...
Összes címke
< Szalézi szavak - Évközi 25. vasárnap - Versengés nélkülMegszületett a szalézi missziós önkéntes szolgálat (SMVS) tanácsadó testülete >