Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Aktuális / Don Bosco a világban - Kenyér vagy ágyú?

Don Bosco a világban - Kenyér vagy ágyú?

Don Bosco a világban - Kenyér vagy ágyú?

2022-09-06 Kedd   |   #Aktuális   |   ARCHIVÁLT

háború  • szegénység  • adomány  •

Kijevben egy rakéta robbanása dübörög, egy szudáni faluban pedig nem tudják, lesz-e kenyér másnapra. Mindeközben legalább tíz millió gyermek van halálra ítélve.

A missziós szervezetek olyanok, mint Dávid és Góliát.

Domenico Quirico híres újságíró, aki szintén régóta van a fronton már fogoly is volt, megpróbálta lelkiismeretvizsgálatra késztetni az olvasókat: „Egymás mellé tettem két számot, amit szinte öntudatlanul elismerek ennek a fekete századnak a sivatagában. A számok pénzt jelentenek. Az egyik az a szám, amelyet Biden elnök bejelentett egy új, hatalmas fegyverszállítmány finanszírozására Ukrajnába, hogy megállítsák az oroszok erőszakos támadásait: egymilliárd dollár. A másik az, amelyre a WFP, a világélelmezési program aggodalmasan, sikertelenül hivatkozik, hogy megakadályozza a humanitárius katasztrófát az éhségtől vonagló világ számos csapása egyikében, Dél-Szudánban: négyszáz millió dollár...

Pár perc múlva megjelenik a pénz a háborúra: ezer fegyvert akarunk, ezer fegyvert! Rendelhető! A csekk kész, a fegyvergyárak éjjel-nappal dolgoznak, políroznak, szerelnek, szállítanak. Mert a lövészárkokba kerülő tarackokat le kell cserélni, jobb esetben erősebb bombákra. A pénz kering, a gazdaság katonásan feltűri az ingujját, ez az ágyú nemzetközi jóléte.”

Milyen világ ez, amely, ha választani kell az ágyú és az éhezőknek szánt kenyér között, az ágyút választja?

Mindent tudunk a háborúról. A többiről keveset tudni. Nem jutnak televízióhoz, beletörődve és elhallgatva viselik mártíromságuk örök sebeit, kimerülten bolyonganak sivatagjaikban, aszálytól és árvizektől, etnikai összecsapásoktól, a gabona árának emelkedésétől és a rejtett bűn átkától ostromolva.  Az a négyszázmillió legalább egy kis vigasz lenne azoknak, akiknek már sírni sincs könnyük.

Az éhség motorja

Ha meg akarnánk érteni, meg tudnánk. A szerdán közzétett 2021-es Global Food Crises Report szerint a konfliktusok, a Covid okozta gazdasági válság és az éghajlatváltozás halálos kombinációja a világ 53 országában 193 millióra növelte az akut élelmezésbizonytalanságban szenvedők számát. Ez a szám mintegy 40 millióval több súlyos éhező embert jelent 2020-hoz képest.

A háború kétségtelenül az éhezés egyik legnagyobb motorja a világon. A 2016 óta tapasztalható akut élelmiszer-ellátási bizonytalanság növekedésének 80% mögött csak hat ország áll, amelyek valamilyen konfliktustól szenvednek. Ezek a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK), Afganisztán, Etiópia, Szudán, Szíria és Nigéria. Valójában ezekben az országokban, valamint Jemenben, Dél-Szudánban, Pakisztánban és Haitiben a világ legrosszabb táplálkozási válságait tapasztalták 2021-ben. A jelentés emlékeztet arra, hogy ezen a 10 területen 134 millió ember szenved "olyan súlyos éhezéstől, hogy az közvetlen veszélyt jelent az emberek megélhetésére és életére, és azzal fenyeget, hogy éhínségbe csúszik, és széles körű haláleseteket okoz".

Az emelkedő árak a leghátrányosabb helyzetű országok lakosságát fenyegetik. A nemzetközi helyzetből adódó ellátási nehézségeknek is köszönhetően komoly élelmiszer-vészhelyzet sújt számos afrikai országot. Ez valós veszélyt jelent több millió ember életére szerte a kontinensen.

A globális jelentés arra figyelmeztet, hogy ennek a konfliktusnak már most is "pusztító hatásai" vannak a világ éhezésére az élelmiszer-rendszerek összekapcsoltsága és törékenysége miatt. A gabona- vagy mezőgazdasági alapanyagok behozatalától való függés és az alapvető szükségleti cikkek árának emelkedése miatti sebezhetőség különösen azokban az országokban, amelyek már eleve élelmiszerválságtól szenvednek. Szomália, a Kongói Köztársaság és Madagaszkár tankönyvi példa: szinte az összes búzát Oroszországból és Ukrajnából vásárolták, és az ellátás mára megszakadt.

Bár az értékes gabona hiánya még nem stabilizálódott a nemzetközi piacokon, a kísértete máris beindította az árak növekedését. A növekedés 27%-os az elmúlt hónapban, ami koncentráltabb az orosz offenzíva múlt csütörtöki kezdete óta. A két háborúban álló ország a világ exportjának közel 30%-át adja. És minden arra utal, hogy az oroszországi szankcionáló fulladás és az ukrajnai termelési kudarc keveréke a rendelkezésre álló gabona drasztikus csökkenését okozza. Más mezőgazdasági termékek (különösen kukorica- és napraforgóolaj), amelyeket Afrika tömegesen importál Ukrajnából és Oroszországból, ugyanerre a sorsra juthatnak.

Férfiak, akik ellenállnak

Vannak férfiak és nők, akik arra kötelezik életüket, hogy „ellenálljanak”.

Levél egy misszionáriustól: „Két hét »szárazság« miatt olyan éghajlatra jutottunk, amely még ebben az évszakban is azzal fenyegetett, hogy tönkreteszi minden erőfeszítésünket, és a környék sok gazdájának erőfeszítését, hogy kukoricát termesszünk.

Nos, múlt kedden, május 24-én, Mária, a Keresztények Segítsége liturgikus ünnepén egy heves esőzés érkezett, amely megmentette a termést. Soha annyira, mint Afrikában, nem érezzük szükségét az égből származó víznek, talán azért, mert itt erős a nap, és azonnal kiszárítja a talajt. Az esővel befejeztük 7 hektár kukorica és 3 hektár babunk gyomlálását és a takaró műtrágya kijuttatását.

Kiemelt vendégeink ebédje délután kettőkor ért véget, hogy visszatérhessenek, és én és Maurizio, az önkéntes »felderítő« körútra indulunk Walleme-i farmunkon, amely zöldséget ad az egész közösségnek és Dilla szegény gyermekei 350 fős kantinjának.. Holnap hagymát és káposztát szüretelünk bőven. Az ön don Mariója.”

Együttérzés Csáddal

A szaléziak elkötelezettsége, hogy a kicsik élelemhez való jogát garantálják, számos helyen megvalósul, így Csádban is.

A csádi valóság sok afrikai valóságra jellemző: az erőforrások nagy bősége, de a rendkívül széles körben elterjedt szegénység. Az ország altalaja Afrika leggazdagabbjai közé tartozik, köszönhetően számos olaj-, arany- és uránlelőhelynek. Ennek ellenére az ország a világ legszegényebbjei közé tartozik. A természeti erőforrások jelenléte valójában csak egy kis elitnek kedvez, miközben az 5 év alatti gyermekek 43%-a alultáplált, 66%-uk a szegénységi küszöb alatt él. Ezenkívül az iskolák, a közegészségügy, a munka... az állam életének minden fontosabb területe bizonytalan légkörben zajlik, és valójában szinte a teljes lakosság nehezen jut hozzá az oktatáshoz és az egészségügyhöz.

A Don Bosco fiai 1995-ben telepedtek le ebben a bonyolult országban, tudatában annak, hogy egyedül nem tudnak minden problémát megoldani, de elhatározták, hogy minden eszközükkel és erőforrásukkal javítják a szegények legszegényebbjei helyzetét.

Első munkájuk Sarhban, egy déli városban született, amely 120 000 lakosával az ország harmadik legnagyobb városa. 1998-ban a szaléziak a fővárosban, N Djamenában kezdték meg munkájukat, 2013-ban pedig Doba városában kezdték meg a harmadik művet.

A dobai misszióban a szaléziak óvodát és általános iskolát vezetnek a kis „San Domenico Savio” komplexumban. Kicsit az endemikus hiányosságok, kicsit a nemzetközi válság miatt jelenleg nemzetközi támogatásra van szükségük ahhoz, hogy folytatni tudják küldetésüket a gyermekétkeztetés érdekében. Szükség van lisztre, olajra, rizsre, babra, cukorra, földimogyoróra… amelyek táplálják és ösztönzik a több száz, misszionáriusi iskolába járó, 3 és 12 év közötti gyermek növekedését és fejlődését.

Csádban az óvodás korú gyermekek mindössze 1%-a jár óvodába, miközben csaknem 6 millióan vannak egészségügyi kockázatnak kitéve az alultápláltság és a súlyos fertőzéseknek való kitettség miatt. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint idén 5,5 millió embernek lesz szüksége humanitárius segítségre Csádban, ez a vészhelyzet, mint mindig, először a legkisebbeket és a legsérülékenyebbeket sújtja.

Betlehemben van egy pékség

A betlehemi szalézi pékség egy gyönyörű valóság, amely több mint 100 éve ad kenyeret a közösség számára. Az árvaházon belüli fogyasztásra szánt kenyerek sütésére született, bevételével ma a misszión belüli szakképző iskola fenntartásához járul hozzá, és ösztöndíjakat ad azoknak a diákoknak, akik anyagilag nem tudnak hozzájárulni az oktatáshoz.

A térség más egyesületeivel együttműködve a szaléziak fontos szolidaritási hálózatot hoztak létre, hogy azonosítsák a leginkább nehézségekkel küzdő embereket, és támogassák őket az akadályokkal teli útjukon.

A „Nők Uniójának”, a „Lifegate for Rehabilitation”-nak köszönhetően, amely mintegy 250, 3 és 25 év közötti fogyatékkal élő személy megsegítésére vállalt kötelezettséget, valamint hála az „Effetà”-nak, amely 190 siket gyermek számára garantálja az iskolai tanfolyamokat, a szerzetesek naponta körülbelül 450 kenyeret osztanak szét a leginkább rászorulóknak.

Minden ilyen kenyér egy sajátos történetet mesél el olyan családokról, akik azért küzdenek a megélhetésért, mert lakóhelyük amúgy is bonyolult kontextusa mellett olyan akadályokkal is szembe kell nézniük, amelyektől a sors nem kímélte meg őket.

Mohamed ötfős családjának nap mint nap meg kell küzdenie azzal a mentális betegséggel, amely kettőjüket, az apát és az egyik gyermeket érinti. Sajnos Mohamed nem tud dolgozni, és ha a családjuk 250 sékelt tud megtakarítani minden hónapban (amit kenyérvásárlásra kellene költeniük), az igazi változást jelent.

A kenyér, amelyet Hala minden nap kap, egy másik fájdalmas történetet mesél el: „A nevem Hala Jarayseh, öt gyermek édesanyja vagyok. A férjem 16 éve meghalt, és egyedül kell eltartanom a családomat. A Nőszövetség osztályán, az Al-Basma fogyatékossággal élők központjában dolgozom, de a koronavírus utáni gazdasági válság és az alacsonyabb béreket eredményező bezárások miatt nem tudok minden kiadást fedezni. Bekerültem a szaléziak ingyen kenyerének kedvezményezettjei közé: igazán nagy segítség a családunknak. Lehetővé teszi számunkra az alapvető élelmiszer-ellátást. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ezért az értékes támogatásért dolgoznak, amely olyan hasznos a hozzám hasonló nők számára, akiknek családot kell fenntartaniuk.”

A világ sok más részén a szaléziak és jótevőik továbbra is vállalják a kihívást, és személyesen adakoznak. Sikerülni fog nekik egy nap nyerni?       

  

Sarah Laporta - bollettinosalesiano.it/Szaléziak.HU

 

 

Kapcsolódó cikkek

Üzenet a Szegények VII. Világnapjára: „Ne fordítsd el arcodat a szegénytől"

Üzenet a Szegények VII. Világnapjára: „Ne fordítsd el arcodat a szegénytől"

#Egyház 2023-11-19, Vasárnap

Ferenc pápának a Szegények VII. Világnapjára, november utolsó előtti vasárnapjára „Ne fordítsd el arcodat a szegénytől” címmel írt üzenete az..

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

#Szalézi világ 2023-11-11, Szombat

A Kongói Demokratikus Köztársaságot (KDK) az 1990-es évek óta folyamatos ellenségeskedés tapasztalja. A konfliktus különösen súlyos volt a Kongói..

Peru – Tető alatt

Peru – Tető alatt

#Szalézi világ 2023-11-10, Péntek

Három szalézi oratórium (ifjúsági központ) a perui Piurában infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre a Salesian Missions, a Don Bosco Szaléziak egyesült..

Ukrajna – "Senkit nem hagyunk hátra": ígérik a szaléziak 19 hónap háború után

Ukrajna – "Senkit nem hagyunk hátra": ígérik a szaléziak 19 hónap háború után

#Szalézi világ 2023-11-03, Péntek

Az ukrajnai háború mára már meghaladta a 19 hónapot és megszakítás nélkül dúl. Az ukrán lakosságban továbbra is erős a remény, hogy hamarosan véget..

Lehetőség a Don Bosco Kiadó támogatására

Lehetőség a Don Bosco Kiadó támogatására

#Magyar Tartomány 2023-10-18, Szerda

Akinek módjában áll, támogassa adománnyal a Don Bosco Kiadó munkáját, hogy Bosco Szent János kívánságának megfelelően, továbbra is folytatni tudjuk a..

Címkék

 • 1% • 28EK • 29.EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bíboros • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • ...
Összes címke
< Olaszország – Újabb konkrét gesztus a rászoruló fiatalok felé iskolakezdésreKazincbarcika – A IV. Országos Tanoda Olimpián jártunk >