Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Egyesült Államok – Szalézi programok, amelyek életeket változtatnak meg

Egyesült Államok – Szalézi programok, amelyek életeket változtatnak meg

Egyesült Államok – Szalézi programok, amelyek életeket változtatnak meg

2023-09-25 Hétfő   |   #Szalézi világ

menekültek  • program  •

A Szalézi Missziók, a Don Bosco Szaléziak egyesült államokbeli fejlesztési ága világszerte csatlakozik a katolikus szervezetekhez, ahol megemlékeznek a migránsok és menekültek világnapjáról. A szeptember 24-én ünnepelt napot 109. alkalommal tartják meg, amelyet 1914-ben kezdeményeztek, hogy felhívják a figyelmet és kifejezzék aggodalmukat azon emberek veszélyeztetett csoportjai iránt, akik biztonságot és több lehetőséget keresve hagyták el otthonaikat.

Minden évben kiválasztanak egy témát erre a napra. Idén Ferenc pápa úgy döntött, hogy éves üzenetének címe: "Szabadon dönteni: menni vagy maradni?". Ferenc pápa üzenetében azt mondta: „Az elvándorlásnak mindig szabad döntésnek kellene lennie, de sok esetben nem az, még napjainkban sem. Konfliktusok, természeti katasztrófák vagy egyszerűen csak az a tény, hogy saját földjükön lehetetlen emberhez méltó és sikeres életet élniük, emberek millióit kényszeríti távozásra.”

Ferenc pápa továbbá azt mondta: „Napjainkban is az üldözések, a háborúk, az időjárási viszonyok és a nyomor a kényszermigráció legnyilvánvalóbb okai. A migránsok szegénység, félelem és kétségbeesés miatt menekülnek. Ahhoz, hogy ezeket az okokat megszüntessük és így véget vessünk a kényszermigrációnak, valamennyi ember közös elköteleződésére van szükség, kinek-kinek a saját felelőssége szerint. Olyan elköteleződésre, amely azzal kezdődik, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mi az, amit tehetünk, és mi az, amit nem szabad többé megtennünk. Arra kell törekednünk, hogy véget vessünk a fegyverkezési versenynek, a gazdasági gyarmatosításnak, mások erőforrásai kizsákmányolásának és közös otthonunk pusztításának.”

A világ több mint 130 országában dolgozó szalézi misszionáriusok a frontvonalban segítik a migránsokat és menekülteket új hazájukban, hogy beilleszkedjenek és hozzáférjenek a szükséges erőforrásokhoz.

Timothy Ploch atya, a Szalézi Missziók ideiglenes igazgatója elmondta: „A szalézi programok segítik a menekülteket és a migránsokat alkalmazkodni új környezetükhöz a nyelvi és készségfejlesztő képzéseken és a munkaerő-fejlesztési programokon keresztül. Dolgoznak azon is, hogy több lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak, hogy hazájukban maradjanak, ahelyett, hogy munkavállalás miatt kénytelenek lennének migrálni.”

A 2023-as Migránsok és menekültek világnapja katolikus ünnepe alkalmából a Szalézi Missziók kiemeli azokat a programokat szerte a világon, amelyek az életet megváltoztató oktatást és szociális támogatást nyújtanak a menekülteknek és migránsoknak.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

A haiti bevándorlók és a Dominikai Köztársaságban szegénységben élők egészséges táplálékhoz jutottak a Szalézi Missziók és a Rise Against Hunger, egy nemzetközi humanitárius szervezet közötti partnerségnek köszönhetően, amely az éhezés felszámolására irányuló globális mozgalmat erősíti.

A rizsétel-szállítmányt a Don Bosco Szalézi Alapítványnak küldték, majd 2022 második felében kilenc központba osztották szét. A kedvezményezettek, akik a legközvetlenebbül dolgoznak a haiti bevándorlókkal dolgoznak, a Segítő Szűz Mária Leányai, Montalvo Központ, Santo Domingo Savio Iskolaotthon, Altagraciai Miasszonyunk Plébánia, Scalabriniai Egyesület, Mozgássérültek Egyesülete, Villa Juana Plébánia, Jézus Szíve Családszolgálat és a Cruz Jiminian Alapítvány.

A jelenlegi politikai válság miatt sok haiti bevándorló él a Dominikai Köztársaságban. A dúsított rizs adományozása sok olyan családnak segített, akik az országban való tartózkodásuk hivatalossá tételéhez szükséges dokumentumokra várnak.

Ezen kívül sok bevándorló marad a fogva tartási központokban, mielőtt visszatoloncolják őket Haitire. A központokban azonban nincs elég hely minden ott tartózkodó ember számára. A napi egyszeri étkezés fontos az egészségük szempontjából, és nagy nyugalmat biztosít a velük dolgozó hatóságok és szervezetek számára.

EGYIPTOM

Az egyiptomi szalézi misszionáriusok 2014 óta kínálnak képzést, hogy segítsék a menekülteket a munkavállaláshoz vagy önfoglalkoztatáshoz szükséges készségek elsajátításában a kairói városi menekültek és sérülékeny befogadók számára készült Sunrise Project keretében. A projekt a 2021-2022-es finanszírozási ciklus alatt folytatódott, és az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Népesedési, Menekültügyi és Migrációs Hivatalától (PRM) kapott finanszírozásának köszönhetően vált lehetővé. A projekt megsegítése egy kairói szalézi műszaki és szakképzési központon keresztül valósult meg.

A projekt eddig több mint 3000 szubszaharai afrikai, jemeni és szíriai menekült, valamint kiszolgáltatott egyiptomi megélhetését és életminőségét javította.

Legutóbb a képzés 498 tanulóhoz vezetett a programban, és 375 sikeres diplomát szerzett 12 műhelyben. A végzettek 77%-a menekült, 44%-a nő volt. A gyakornokok 27 százaléka talált hivatalos állást. Emellett 80 gyakornok kapott magvető támogatást és egyéni mentorálást saját vállalkozás indításáhozLegutóbb a képzésnek köszönhetően 498-an vettek részt a programban, és 375-en végeztek sikeresen 12 műhelyben. A végzettek 77%-a menekült és 44%-a nő volt. A képzésben részt vevők 27 százaléka talált hivatalos állást. Ezen túlmenően 80 gyakornok kapott induló támogatást és egyéni mentorálást, hogy saját vállalkozásba kezdhessen.

A gyakornokok 75%-a menekült volot, 69%-uk pedig nő. A szaléziak új módszert hoztak létre a magvető finanszírozású mentorálásához. Ahelyett, hogy külső tanácsadó jött volna a gyakornokokkal dolgozni, a szaléziak üzleti tantervet dolgoztak ki, és üzleti trénerként mentorokat vettek igénybe, hogy kiépítsék a helyi kapacitást, és személyre szabottabb megközelítést biztosítsanak a gyakornokoknak.

Az előző három év során magvető finanszírozásban részesültek nyomon követése azt mutatta, hogy a mikrovállalkozások több mint 65%-a 12 hónap elteltével is működött. A válaszadók 21%-a mondta azt, hogy jövedelme elegendő volt háztartása szükségleteinek kielégítésére, 17%-uk pedig azt, hogy volt elég megtakarítása.

ETIÓPIA

Az etiópiai Addisz-Abebában létrehozott Globális Szolidaritási Alap projektje több mint 1500 hazatérő migráns, menekült és az országban lakóhelyüket elhagyni kényszerült személy életének javításához járult hozzá - olvasható a Vatican News cikkében. A projekt öt vallási kongregációt fogott össze, köztük a Don Bosco Szaléziakat, a szalézi nővéreket, az orsolya nővéreket, az Irgalmasság Misszionáriusait és a jezsuitákat a Jezsuita Menekültügyi Szolgálaton keresztül.
A projekt keretében a szalézi misszionáriusok és nővérek feladata a készségfejlesztés és a munkára való felkészítés volt, amiről a szaléziak világszerte ismertek. Tanfolyamokat kínáltak szabás, divattervezés, fodrászat, háztartási alkalmazottak, bőrművesek, hegesztők, villanyszerelők, ácsok, informatikusok, grafikusok és nyomdászok számára. A tanfolyamokon részt vevők több mint 70%-a már talált munkát, és a vállalatok örömmel várják a szakképzett munkaerőt.
Abebech-et, egy etióp anyát, aki Zwaiból érkezett Addisz-Abebába munkát keresve, a Szeretet Misszionáriusai fogadták be gyermekével együtt. Ezután a szalézi nővérek iskolájában tanult szabást és varrást, és most egy ruházati cégnél dolgozik.

SZLOVÁKIA

A szalézi misszionáriusok, akik Ukrajnában és a környező országokban, például Lengyelországban és Szlovákiában maradtak, még mindig keményen dolgoznak, hogy gondoskodjanak azokról, akiket érintett a kitelepítés. Több mint 8,1 millió ukrán állampolgár, főként nők, idősek és gyermekek élnek menekültként más országokban.

A szlovákiai szalézi misszionáriusok a konfliktus első órái óta a rászorulók oldalán állnak, árvákat fogadtak be Lembergből, és megnyitották központjaik kapuit, hogy a lehető legtöbb embernek nyújtsanak menedéket. A kitartó erőfeszítéssel járó nehézségek ellenére a szaléziak ma is törődnek velük és gondoskodnak róluk.

A szaléziak olyan alapvető szükségleteket biztosítanak, mint az élelmiszer, a menedék és az orvosi ellátás. Emellett biztosítják a fiatalok oktatását és a felnőttek nyelvtanfolyamát is, hogy minél önellátóbbakká válhassanak és munkát találhassanak a megélhetésükhöz.

Nem hagyták figyelmen kívül a menekültek pszichológiai szükségleteit sem. A szaléziak igyekeztek felkínálni a fiatalok számára az örömet és a békét, valamint a normálitás érzését. A Lembergből kimentett 47 árva gyermeket, akik szétszóródtak különböző otthonokban, a szaléziak a karácsonyi szünetben összegyűjtötték, hogy síelésre vigyék őket, és együtt töltsék el az időt.

ANS – New Rochelle/Szaléziak.HU

Kapcsolódó cikkek

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

#Szalézi világ 2023-11-11, Szombat

A Kongói Demokratikus Köztársaságot (KDK) az 1990-es évek óta folyamatos ellenségeskedés tapasztalja. A konfliktus különösen súlyos volt a Kongói..

Óbuda – VII. Lecsófeszt és Családi Nap

Óbuda – VII. Lecsófeszt és Családi Nap

#Magyar Tartomány 2023-10-03, Kedd

Több, mint 340 fő részvételével nagyszerű ünnep volt szeptember 30-a Óbudán, a VII. Szalézi Lecsófeszt és Családi Nap. A mottónk: A lecsó csak egy ürügy..

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek 109. világnapjára

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek 109. világnapjára

#Egyház 2023-09-24, Vasárnap

"Szabadon dönteni: menni vagy maradni?" Kedves Testvérek! Napjaink menekülthullámai egy bonyolult és sokrétű jelenségnek a tünetei, amelynek megértéséhez..

Ismét Úton a Szalézi Családdal hétvége!

Ismét Úton a Szalézi Családdal hétvége!

#Magyar Tartomány 2023-08-24, Csütörtök

Kedves Fiatal! Hivatásodat keresed? A családos élet vonz, vagy a papi, szerzetesi, szerzetesnővéri hivatás? Adj egy hétvégét magadnak és engedd, hogy Jézus..

Kongói DK – Egy nyomorúság áldozatai, amely nem nevezi meg magát

Kongói DK – Egy nyomorúság áldozatai, amely nem nevezi meg magát

#Szalézi világ 2023-08-13, Vasárnap

Shasha Kituva falu egy kis része, Masisi területén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A falu ezen része a Kivu-tó partján található, a 2-es számú..

Címkék

 • 1% • 28EK • 29.EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bíboros • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • ...
Összes címke
< Nyergesújfalu – Templombúcsú „három az egyben”Fedezzük fel a szalézi bíborosokat: Miguel Obando Bravo (1926-2018) >