Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Magyar Tartomány / Kazincbarcika - Érseki szentmise a Karitász évfordulóján

Kazincbarcika -  Érseki szentmise a Karitász évfordulóján

Kazincbarcika - Érseki szentmise a Karitász évfordulóján

2021-10-03 Vasárnap   |   #Magyar Tartomány   |   ARCHIVÁLT

Kazincbarcika  • Karibtérség  • Karitász  • Don Bosco Sportközpont  •

Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpontban mutatott be szentmisét október 2-án Ternyák Csaba egri érsek, a Karitász ünnepségén. Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a kettős évfordulón, a Karitász alapításának 90., újjáalapításának 30. évfordulóján megjelenteket. Köszönetet mondott Ternyák Csaba egri érseknek, mint a Karitász legfőbb támogatójának a jelenlétért és a sok segítségért. Köszöntötte még Fülöp Attila államtitkárt, a kassai és szepesi Karitász igazgatóját, akik együttműködő partnerei a főegyházmegyei szervezetnek.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász által szervezett jubileumi karitásztalálkozón Ternyák Csaba érsek azt fogalmazta meg: a Karitász munkatársai az Úr munkatársai abban, hogy le tudjanak törölni az emberek szeméről minden könnyet. Beszélt arról is, hogy két világ van, a látható, amelyben élünk, és a láthatatlan, az Isten, az angyalok, és az üdvözült lelkek országa, és bár nagyon sok ember úgy él, mintha csak a látható létezne, nagy igény van a másik világra. Az érsek a főegyházmegye büszkeségeinek nevezte a Karitász munkatársakat, akik közül 967 regisztrált segítő dolgozik az egyházmegye területén, és úgy fogalmazott, hogy amit tesznek, az az igazi humanizmus. 

Az ünnepen részt vett a szalézi tartományfőnök, Andrásfalvy János atya is, aki elmondta, hogy 2021-ben, az immár 10 éve szalézi lelkipásztori ellátásban lévő kazincbarcikai Katolikus Plébánia karitászcsoportja 25 éves évfordulóját ünnepli. Ennek kapcsán dr. Ternyák Csaba, egri érsek atya elfogadta a szaléziak felajánlását, mivel az egri bazilika felújítás alatt áll, hogy az Egri Főegyházmegyei Karitász 30 éves, a magyar Katolikus Karitász 90. évfordulóját a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban ünnepeljék meg. Árvai Ferenc, főegyházmegyei karitászigazgató, Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök, Tran Si Nghi Ferenc, a kazincbarcikai szalézi plébános és a Karitász csoport vezetője, valamint a helyi szalézi rendházigazgató, Ábrahám Béla atya összefogtak a méltó vendéglátás megszervezése érdekében. Így hatalmas összmunka kezdődött meg: az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársai, a kazincbarcikai Karitász munkatársak (közülük hárman Caritas Hungarica díjasok), a helyi szalézi intézmények énekkarai (plébánia, Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Don Bosco Iskola) példaszerűen gördülékeny, családias hangulatú rendezvénynek adtak otthont. A többhónapos, szóban való egyeztetés, majd három hetes intenzív készülődés meghozta a gyümölcsét. Az érsek atya a szentmise utáni előadása során utalt arra, hogy a Jelenések könyvének “Letöröl szemükről minden könnyet” mondata vonatkozhat minden Karitász munkatárs tevékenységére, amikor szeretetből megteszik azt, amit az Úr kér tőlük. Ezen a felemelő ünnepen a kazincbarcikai “mosolygó piros mellényes” karitászosok örömmel szolgáltak a meghívott méltóságok mellett a közel 400 karitászos vendégnek, akik hétköznapjaikon hasonló lendülettel végzik szeretetszolgálatukat a főegyházmegye legkülönbözőbb pontjain, valamint Szlovákiában.

Ternyák érsek szentbeszédében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatára – „minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) – utalva rámutatott: most itt vagyunk a forrásnál, az Eucharisztiánál, a szentmisében Jézus Krisztust ünnepeljük, neki adunk hálát és tőle kérünk segítséget az előttünk álló évtizedekhez.  A Szentatya arra emlékeztetett bennünket, hogy merítsünk bátran ebből a forrásból és ha már egyszer merítettünk belőle, adjunk azoknak, akik szomjaznak. A világban rengeteg szomjazó van, nem csak azért, mert az ivóvizet tönkretettük, van egy másfajta szomjúság is, ami ott él az emberekben és ezt Jézus Krisztus evangéliuma és az Eucharisztia tudja csillapítani. Ezt segíti a tevékeny szeretet gyakorlása, mely a Karitász munkatársak s mindannyiunk sajátos hivatása.  Az evangélium hirdetését, a szentségek erejét az hitelesíti a világ előtt, amit a szeretet cselekedeteivel képesek vagyunk megvalósítani. Ezt értik, látják, felfogják az emberek, ez csillapítja leginkább a szomjúságot. Szent őrző angyalok ünnepén arra gondolunk, hogy mindannyiunknak van saját őrző angyala és arra törekszünk, hogy személyes, baráti kapcsolatot alakítsunk ki vele. Ha belegondolunk, nagyon sokszor mulasztottuk el a köszönet nyilvánítását feléjük, amikor valamilyen bajtól megóvott bennünket. Ebben a szentmisében adjunk hálát, kérjük, hogy legyen lelki vezetőnk, tanítson meg arra, hogyan lehetünk mi is őrző angyalok mások számára. A mi szolgáltunkon keresztül tudják segíteni azokat, akik még nem is tudatosították magukban, hogy van őrző angyaluk. Legyünk mi is őrző angyalok! 

Ez egy különleges hivatása a Karitász munkatársainak. Az evangéliumra mai tanítására utalva („Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába.” ) a főpásztor elmondta: Jézus  a változás igényét fejezi ki a tanítványok felé.  Ez a változás igénye részéről ma is, felénk is állandóan kiáltó jelként itt van. Ez a változás nem egyik napról a másikra történik, akkor kezdődött, amikor a szent keresztségben Isten országának polgárai lettünk. Érdemes ezt újra és újra tudatosítani magunkban a kegyelmek által, amit kaptunk, aktualizálva ezt a mindennapokban. A szentségek segítenek ebben, az Eucharisztia, a forrás, amihez mindannyian erőért járulhatunk. Érezzük, hogy a lehúzó erők keresztségünk ellenére is hatnak bennünk, a régi ember újra és újra követeli bennünk a jussát. Csak úgy tudjuk legyőzni, ha újra és újra megerősítjük az Úrhoz való tartozásunkat, leginkább az Eucharisztia által. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hálával gondolhatunk, mert megerősített bennünket, sodrása magával ragadott bennünket, s vissza kell térnünk ehhez az élményhez, mint egy forráshoz. 1938-ban évtizedekre lendületet adott a magyar egyházaknak az első hazai kongresszus. Lelki értelemben ebből élt az egész ország. Megerősítő volt látni, hogy nemcsak egy maroknyi kisded nyáj vagyunk, nem vagyunk egyedül Krisztus követésében.

A következő évek nagy erőforrása lesz a kongresszus élménye, a beszédek, tanúságtételek, prédikációk, képek. Ezek a hitelesebb helytállást segítik majd. A jelenlévőkhöz fordulva Ternyák érsek úgy fogalmazott: „ti vagytok az élő evangélium! Ti vagytok azok, akik az evangéliumot próbáljátok hitelesen megélni azokban a közösségekben, ahol dolgoztok és tevékenykedtek. Bátorítalak benneteket arra, hogy legyetek hűségesek ebben a segítő munkában! Karoljátok fel a rászorulókat, abból a forrásból, amiből ti is isztok, merítsetek ti is a rászorulóknak.” Jézus Krisztus ebben példa számunkra, nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy ő szolgáljon. A nagyszerű szentek példája is ezt igazolja, kiváltképpen Szent Erzsébet, egyházmegyénk nagyszerű szülötte. Lelkesítsen bennünket az ő példája, hogy megadjuk mindenkinek azt, amire szüksége van. Hálásak vagyunk, hogy Jézus Krisztushoz tartozunk, hogy meghívott bennünket szolgálatára.  Tudatosítsuk magunkban, hogy ez kitüntetés és éljen bennünk a hála lelkülete! Segítsenek bennünket a szent őrző angyalok, hogy bennünk legyen a változás igénye és ne teljünk el saját jóságunk gondolatával: nem mi vagyunk ez, Krisztus segít általunk, s mi bűnösök küzdünk azért, hogy az átváltozás folytatódjék bennünk. A jó és a rossz határa bennünk, a szívünk mélyén húzódik, s naponta döntenünk kell a jó mellett. Legyünk jó emberek Szent Erzsébet, Teréz anya, Boldog Batthyány-Strattmann László és a többi segítő szent mintájára.

A szentmise végén Árvai Ferenc atya úgy fogalmazott: hála van a szívében, mert a Karitász lehet Jézus szíve, keze, lába. Ehhez kell az égi segítség, mely forrásban most megerősödhettek a jelenlévők. A szolgálathoz kell az égi segítség, s ezt azért is érezhetjük, mert naponta megtapasztaljuk, hogy emberként kevesek vagyunk sok feladathoz. Ilyenkor kérjük: Uram, ha küldted a feladatot, küldd hozzá az erőt is!

Az eseményen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára ünnepi beszédében kifejtette: a helyes gondoskodáspolitika több lábon áll, a felelős állam feladata, hogy helyben megtalálja ehhez a szereplőket, a szereplők között pedig megkerülhetetlen az egyház.
- Az együttműködés nem a kormány, nem az egyház, hanem a rászorulók elemi érdeke - tette hozzá. Fülöp Attila az együttműködés eredményének nevezte, hogy ma Magyarországon a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások közel felét egyházi fenntartók látják el, tíz évvel ezelőtt ez az arány 12 százalék volt. Az államtitkár kitért rá: a kommunizmus nehéz öröksége, hogy a legtöbb szociális intézmény városon kívül, túlzsúfoltan működött, a fogyatékosügyről pedig beszélni sem lehetett. Hangsúlyozta: a legfontosabb, és a karitász működésének is egyik legfontosabb része, hogy számoljuk fel a korábbi évtizedekben kialakult elhallgatás kultúráját. A szociális ügyekért felelős államtitkár kifejtette: Magyarországon elvitathatatlan az egyház társadalmi feladatokban való részvételének elfogadottsága, ebben a társadalom nem hívő, nem templomba járó része is segítségnyújtást lát. Elmondása szerint ha a szolgáltatást az egyház nyújtja, az együttműködésben az állam a felelősséget vállalja, a jogszabályokat meghozza, a pénzügyi támogatást hozzáteszi. Emlékeztetett: a kormány tavaly törvényben rendezte az egyházak szociális területen történő szerepvállalását, azt az elvet követve, hogy ha állami feladatot vállalnak, ingatlant is kapjanak hozzá.

Fülöp Attila kijelentette, a szociális ellátás nem állami monopólium, és önmagában nem jelenthet anyagi biztonságot. Példaként említette, hogy a gyerekvédelemben felnövő gyerekeknek hiába biztosítanak 18 éves korukban lakhatást, el kell végezni azt a munkát is, hogy a bizalmuk helyreálljon, és kötődjenek egy közösséghez. Beszéde végén úgy fogalmazott: a karitász által elvégzett munka minden magyar családért, így a közösség- és nemzetépítésért elvégzett munka. 

 

Forrás: eger.egyhazmegye.hu/MTI/

Fotók: Szent István Televízió – Vozáry Róbert/Don Bosco Sportközpont

Szaléziak.HU

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Kazincbarcika – Újra Don Bosco Fesztivál!

Kazincbarcika – Újra Don Bosco Fesztivál!

#Magyar Tartomány 2023-05-28, Vasárnap

Május utolsó teljes hetében ismét megrendezték a Don Bosco Sportközpontban a kisközösségek csapatépítő programsorozatát, a Don Bosco Közösségi..

Kazincbarcika - Szalézi missziós önkéntes képzés

Kazincbarcika - Szalézi missziós önkéntes képzés

#Magyar Tartomány 2023-05-03, Szerda

Kazincbarcikán került sor 2023. április 22-23-án a szalézi missziós önkéntesek képzésére.

Kazincbarcika - Szavalóverseny a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Kazincbarcika - Szavalóverseny a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

#Magyar Tartomány 2023-04-20, Csütörtök

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban április 18-án újabb megmérettetés várt a középiskolás irodalomkedvelő fiatalokra: tehetségüket ez alkalommal..

Kazincbarcika – Átadták a Szent Család-templom díszkivilágítását

Kazincbarcika – Átadták a Szent Család-templom díszkivilágítását

#Magyar Tartomány 2023-04-15, Szombat

Díszkivilágítást kapott a kazincbarcikai Szent Család-templom, így sötétedés után fényben ragyoghat az épület homlokzata, kupolája és harangtornya is. A..

Kazincbarcika – Liturgikus felolvasó verseny

Kazincbarcika – Liturgikus felolvasó verseny

#Magyar Tartomány 2023-04-04, Kedd

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium magyar munkaközössége már másodszorra hirdette meg a liturgikus felolvasó versenyt, melyre március 31-én került sor a..

Címkék

 • 1% • 28EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • digitális • digitális oktatás • ...
Összes címke
< Óbuda - A zene világnapja a Péter-Pál ÓvodábanBudapest – Kazincbarcikai sikerek a környezet védelméért kiírt pályázaton >