Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< Csládban vagyunk - Bángi-Magyar Anna beszámolója a Szalézi Munkatársak Egyesületének V. Világkongresszusáról

|empty|

 

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2018-4 / Mi a szaléziaknak szurkolunk - összefoglaló a rendfőnök magyarországi látogatásáról

Mi a szaléziaknak szurkolunk - összefoglaló a rendfőnök magyarországi látogatásáról

Mi a szaléziaknak szurkolunk - összefoglaló a rendfőnök magyarországi látogatásáról

Szalézi Értesítő - 2018-4   |   2018-12

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

Don Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök, november 1-én, csütörtökön délután érkezett Magyarországra. Látogatásának célja és lényege, hogy Don Bosco tizedik utóda a „ma élő Don Boscó”-ként összefogja, egységbe kovácsolja a szaléziakat, lelkesítsen, „animáljon” kicsiket és nagyokat, szerzeteseket és világi munkatársakat, pedagógusokat, nevelőket és persze, a fiatalokat.

Nagyon vártuk, lázasan készültünk az érkezésére. Tudtuk, hogy látogatásának időpontja közel sem nevezhető ideálisnak, de Ábrahám Béla tartományfőnök atya és mindazok, akik a szervezésben segítették őt, megpróbálták a legtöbbet kihozni ebből a rövid tartózkodásból. Don Artime szavait, simogatását, áldását, kézfogását, cirógatását kincsként hordozzuk, sokan ereklyeként őrizzük a vele készült közös fotót, és a színes sálakkal a nyakunkban a szaléziaknak szurkolunk. A rendfőnök lénye beleégett a szívünkbe, mosolya él a lelkünkben, hangja visszhangzik a dobhártyánkon még sokáig. Utat mutatott nekünk, fénylő példát adott. A mai Don Bosco hívására egyként felsorakozott a Magyar Szalézi Tartomány, és mindenki, akit bármilyen kötelék fűz a szaléziakhoz. Különleges napok voltak ezek! Jelenléte reményt, bizakodást, lendületet hozott a legkisebb szalézi tartományba. „Most három napig veletek van az egész szalézi világ” – mondta Don Artime, hiszen a médiákon keresztül napról-napra követhették az eseményeket mindazok, akik a rendfőnökkel együtt „utaznak”, amíg sorra látogatja a szaléziakat világszerte.

A rendfőnök atya november 1-én délután érkezett titkára, Horacio López atya kíséretében. Azok között, akik a Liszt Ferenc-repülőtéren köszöntötték, ott volt Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, volt szalézi növendék is: „Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a reptéren fogadhattam a négynapos látogatásra hazánkba érkező szalézi rendfőnököt, Ángel Fernández Artime atyát. Utána lehetőségem volt vele beszélgetni a fiatalokról, közéletről és Magyarországról. Don Bosco tizedik utóda örömmel érkezett Magyarországra és nagyon élő, folyamatosan fejlődő jelenlétnek nevezte a magyar szalézi művet” – írta közösségi oldalán.

 A rendfőnök találkozása a fiatalokkal

 Don Ángel Artime látogatásának második napján, november 2-án felkereste a kazincbarcikai szalézi közösséget, ahol a plébánián először a tartományi tanáccsal vonult el értekezni, majd szentmisét mutatott be paptársaival a Szent Család-templomban, a nap további részét pedig a fiatalokkal töltötte a Don Bosco Sportközpontban.

Azért esett pont Kazincbarcikára a választás, mert Magyarországon a szaléziak tevékenységének lelkiségi, irányítási és jogi központja ugyan Óbuda, a lelkipásztori munkáé viszont Kazincbarcika, ahol népes szerzetesi közösség van jelen. Ternyák Csaba egri érsek a szaléziakra bízta a kazincbarcikai plébániát, egy szakiskolát kollégiummal és egy gimnáziumot vezetnek, és működtetik a Don Bosco Sportközpontot.  De nem akarnak megállni ennél, merész terveket szőnek, amelyek első lépése egy tágas rendház, ami már a megvalósítás küszöbén áll.

A templom előterében fiatalok egy csoportja sorfalat állva fogadta az érkező rendfőnököt, aki mindegyikükkel kezet fogott, megsimogatta az arcukat, vagy megölelte őket. Néhányan komolyan meglepődtek, amikor látták a főelöljáró közvetlenségét, szinte félve, vonakodva fogadták el a feléjük nyújtott kezet, mintha el sem akarnák hinni, hogy ez valóság lehet, hogy egy ilyen „nagy ember” ilyen egyszerű, közvetlen, szeretetteljes módon kezet rázhat velük.

A fiatalok színes műsorral várták a rendfőnököt, amelyet a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai koordináltak Quadros Lytton atya, ifjúságpasztorációs megbízott vezetésével. A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulójának tornagyakorlata után az animátorok csoportjának „történelemórája” következett, amelyen igyekeztek röviden bemutatni Magyarország történelmét, és ezen belül a magyar szalézi történelmet is. Ezek után a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium műsora néptánccal, pantomimmel és egy tanár-diák kórussal folytatódott. „Ezek a diákok lehet, hogy elfelejtik majd azt, amit tanáraik tanítottak nekik, de hogy ma együtt énekeltek velük, azt soha” – emelte ki a rendfőnök.

A műsor bevezető része után Artime atyát a színpadra hívták, aki megdicsérte a látott produkciókat és hangsúlyozta, hogy Don Bosco álmát csak együtt tudják megvalósítani.

„Ha rátok nézek, azt látom, hogy a szalézi jövő nagyon szép” – mondta, majd így folytatta: „Don Bosco soha nem mondta a gyerekeknek, hogy mindent tudnak és tökéletesek, csak annyit mondott: »Ha akarsz, jöhetsz« – ugyanezt szeretném én is mondani nektek: a szalézi központok mindig nyitva állnak előttetek és a családjaitok előtt. Nem kérdezzük, hogy milyen vallásúak vagytok, szegények vagy gazdagok, nem érdekel, hogy milyen politikai vonalat követtek… Ez Don Bosco! Elég, hogy fiatalok vagytok, hogy szeressünk benneteket, és ez kell hogy legyen a jelen és a jövő Magyarországon is!”

 

A cikk folytatását a Szalézi Értesítőben találják meg.

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2020-4
Szalézi Értesítő - 2020-4
Szalézi Értesítő - 2020-3
Szalézi Értesítő - 2020-3
Szalézi Értesítő - 2020-2
Szalézi Értesítő - 2020-2
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube