Kérjük, hogy a Szalézi Értesítőben megjelenő tartalom további felhasználásakor tüntesse fel a forrást!

Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 

Főoldal / Szalézi Értesítő - 2023-2 / A Clarisseum újra a miénk! - Látogatás Károlyi gróféknál

 A Clarisseum újra a miénk! - Látogatás Károlyi gróféknál

A Clarisseum újra a miénk! - Látogatás Károlyi gróféknál

Szalézi Értesítő - 2023-2   |   2023-06

A TELJES LAPSZÁM MEGTEKINTÉSE

Puskás Balázs SC

 

     Amikor Andrásfalvy János atya tavaly ősszel megbízott a Clarisseum épületegyüttes hasznosításával és jövőbeli felújításával, átalakításával kapcsolatos tevékenységekkel, az egyik első gondolat, ami eszembe ötlött, hogy szeretném megismerni azt a családot, a Károlyiakat, akinek ezt a csodálatos, palotaszerű komplexumot köszönhetjük.

 

Felhívtam hát régi barátomat, Sebők Sándor atya fóti plébánost, és a segítségét kértem. Az atya több, mint harminc éve teljesít szolgálatot Fóton, s mély barátság fűzi Károlyi grófékhoz.

Felkerekedtünk Csány Marcival, akinél jobban a Clarisseum történetét talán senki nem ismeri a Szalézi Család berkein belül. Sándor atyával a Szeplőtelen Fogantatás-templom előtt találkoztunk, onnan sétáltunk át a grófi rezidenciára, ami a Gyermekváros kastélyépületében, a Károlyi kastélyban található.

Fantasztikus fogadtatásban volt részünk, gróf nagykárolyi Károlyi László és felesége, homoródalmási és dálnoki Kenyeres Erzsébet grófnő szívélyesen, nagy kedvességgel invitáltak be minket. A beszélgetés során tátott szájjal hallgattuk a család történetét, melyből többek között az is kiderült, hogy Erzsébet asszony édesanyja, Toldalagi Éva fordította Pilinszky János verseit németre, és mély barátságot ápolt a költővel.

Azt is megtudtuk, hogy annak idején a Fóti Gyermekvárosnak helyet adó kastélybirtoktól a Nyugati pályaudvarig terjedő hatalmas földterület teljes egészében a Károlyi család tulajdonában állt, s ezen az említett földterületen építtette fel annak idején Kornis Clarisse grófnő a Clarisseum épületét, mely később a szaléziak magyarországi központja lett, s melynek a tulajdonjogát a Don Bosco Szalézi Társasága, sok viszontagság után végre tavaly év végén megkapta a magyar államtól.

Amikor a beszélgetésünk során rátértünk erre, hogy ti. a szaléziak visszakapták a Clarisseum épületét, László és Erzsébet felujjongtak az örömtől. Elmondták, hogy Don Boscót különlegesen inspiráló szentnek tartják, és hogy ennél jobb hírt nem is hozhattunk volna nekik. Ezen felbuzdulva meghívtuk őket a Clarisseumba egy látogatásra, amit örömmel el is fogadtak.

 

A cikk folytatását a hamarosan megjelenő Szalézi Értesítőben olvashatják!

 

                 

 

Előző lapszámok
Szalézi Értesítő - 2024-1
Szalézi Értesítő - 2024-1
Szalézi Értesítő - 2023-4
Szalézi Értesítő - 2023-4
Szalézi Értesítő - 2023-3
Szalézi Értesítő - 2023-3
< Vissza az Értesítőhöz

|empty|

 
Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube