Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Elhunyt szaléziak / Magyar Tartomány

Végh Bertalan

1913-1999
szalézi szerzetes pap
Halála:Santo Domingo (Dominicana) 1999.06.02

1913. február 8-án született Ludányhalászin. A szaléziakat gyermekként ismerte meg. Nyergesújfalun volt növendék. A noviciátust Péliföldszentkereszten végezte 1930-ban. A Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány hagyományszerűen Kubába küldött misszionáriusokat, ide került ő is, mint papnövendék. Gyakorlati éveit a kubai Guanabacoában töltötte, mint asszisztens, itt  tanulta meg a spanyol nyelvet. A teológiát Torinóban végezte el, ott is szentelték pappá 1939-ben.

A kubai tartomány oszlopos tagja lett. A kommunista diktatúra alatt nehéz élete volt, végül kiutasították az országból és a Dominikai Köztársaságban telepedett le.

A szaléziak 1947. december 12-én érkezteka Dominikai Köztársaságban levő Jarabacoába Ricardo Pittini érsek hívására.  Ekkor nyitották meg az Aspirantado Santo Domingo Savio szalézi jelöltházat, amelynek első igazgatója Végh Bertalan atya volt. Az induláskor Végh atyával együtt volt még Figure atya, Celestino testvér és egy 20 szeminaristából álló csoport.

A szaléziak 1954-ben megalapították a Savio Domonkos bennlakásos fiúiskolát (Hogar Escuela Domingo Savio Santo) a nagyon szegény gyerekek számára, amelynek szintén Végh Bertalan atya lett az első igazgatója. Ott végzett szalézi munkát halála napjáig, 1999. június 2-ig. Emlékét rendtársai nagy kegyelettel őrzik.

A Hogar Escuela Santo Domingo Savio szalézi közössége kezdeményezéseként született meg 2013-ban a Politécnico Bartolomé Vegh (Bartolomé Végh Műszaki Iskola), amelyet Végh Bertalan atyáról neveztek el, örk emléket állítva így neki. Az iskola Sanchez várostól (Dominikai Köztársaság) mintegy 12 km-re található, több mint 260 diákja van, 26 tanterem szolgálja a korszerű oktatást.  A legszegényebb diákok is helyet kapnak benne.