Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány

Szalézi Válságkezelés - SAVALO Válságkezelő Központ

A Don Bosco Szalézi Társasága a COVID helyzetre válaszul döntést hozott a Savio Válságkezelő és Ösztöndíj Központ (röviden SAVALO Központ) megalapításáról. A Válságkezelő központtal a szaléziak a krízisben lévő fiatalokat és családjaikat kívánják anyagi téren is támogatni.

Kedves Szalézi Pedagógusok! Kedves Oratóriumi Segítők!
Amikor látókörötökbe kerül krízisben lévő tanuló vagy oratorista, a Ti segítségnyújtásotok mellett kísérjétek a felelős helyi szalézihoz is. Oratóriumban az oratóriumvezető, iskolában a szalézi nevelési igazgatóhelyettes, tanodában a szalézi delegált az a személy, aki a személyes támogatásán túl a SAVALO Válságkezelő Központ pénzbeli támogatását is kezdeményezheti.

Kedves Fiatalok!
Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a SAVALO Válságkezelő Központról. Engedd meg, hogy a legfontosabbal kezdjük: ha nehézség ér, krízisben vagy, keresd bizalommal a helyi szalézit! Ő meghallgat, segít, és a SAVALO Válságkezelő Központ anyagi támogatását is vele igényelheted.

Most pedig következzenek a legfontosabb tudnivalókat a SAVALO Válságkezető Központról.

 

10 kérdés és válasz a SAVALO Válságkezelő Központról

 

1.Ki kérhet támogatást a SAVALO Válságkezelő Központtól?
Az a fiatal, akinek a családjában nehéz, krízisközeli helyzet merült fel; elmúlt 5 éves, de még nem töltötte be a 25 életévét; valamint legalább 1 évet szalézi oratóriumba vagy szalézi intézménybe (iskolába vagy tanodába) járt.

2. Kizárólag a Covid járvánnyal összefüggésben igényelhető támogatás?
Elsősorban a Covid járvánnyal összefüggésben igényelhető támogatás, de nem kizárólag. Egy krízishelyzet a Covid járványtól függetlenül is lehet súlyos és csillapítandó.

3. Milyen mértékű támogatás igényelhető?
A SAVALO Válságkezelő Központtól évi egyszeri, anyagi támogatás igényelhető, melynek összege a mindenkori nettó minimálbér 70%-a.

4. Hogyan igényelhető a támogatás?
A fiatalokat bíztatjuk, hogy bizalommal keressék fel azt az animátort vagy pedagógust, akiknek el tudják neki mondani nehéz helyzetüket. A helyi segítségnyújtás mérlegelése után a helyi szalézi megbízott az a személy, aki a SAVALO Válságkezelő Központ pénzbeli támogatását is kezdeményezheti.

5. Mi szükséges a támogatás igényléséhez?
A helyi szalézi egy kérelmet és egy GDPR nyilatkozatot ad a kérvényező fiatalnak, melyet együtt kitöltenek és a törvényes képviselővel aláíratnak. Ezt küldik be a SAVALO Központba.

A kérelem mellé csatolni szükséges a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló igazolást, vagy az egy háztartásban élők jövedelemigazolását.

6. Milyen célra lehet támogatást kérni?
A nehéz helyzet csillapítására. A SAVALO Központ nem határolja be a támogatási célt. A fiatal – a helyi szalézival megbeszélve – meg fogja találni a leghasznosabb módját a nehéz helyzet mérséklésére.

7. Hogyan jut el a fiatalhoz a szaléziak támogatása?
A kérelem elbírálása után a helyi rendház ekonómusa (szalézi gazdasági felelőse) fogja értesíteni a fiatalt és az intézménnyel megbízott helyi szalézit az eredményről.

8. Hogyan történik a támogatás célba juttatása?
Pozitív elbírálás esetén a helyi szalézi a fiatalt kísérve segíti a támogatási cél elérését.

9. Mi történik ezután?
A számlák leadásával, és esetlegesen egy fotó, rajz vagy a fiatal rövid, személyes hangvételű köszönetének továbbításával lezárul a támogatási folyamat.

10. Hogyan lehet hozzájárulni a SAVALO Válságkezelő Központ működéséhez?
Az adományokat köszönettel fogadjuk a Bosco Szent János Ifjúsági Nevelési és Oktatási Alapítvány bankszámlájára: 11784009-21401080.