Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Elhunyt szaléziak / Magyar Tartomány

Binelli Francesco

binelli_francesco2szalézi szerzetes pap
1863-1931
Halála: Paterson (USA) 1931.07.17.

1863. február 25-én született Caresanában (Vercelli-Olaszország). 1881. október 3-án tette le szerzetesi fogadalmát San Benigno Canavesében. Marseille-ben (Franciaország) szentelték 1886-ban.

1892-1902 között újoncmestrer St. Pierre de Canonban (Franciaország), majd átkerül Aviglianában (Olaszország), de itt a jelöltek hiánya miatt csak két évet tölt. 

Ausztriába, Wernseebe küldik novíciusmesternek a közös Német-Osztrák-Magyar Tartomány novíciátusába, majd Péliföldszentkeresztre, ahol 1920-ban igazgató is.

Később elkerült az Egyesült Államokba, és itt is maradt élete végéig. A newtoni főiskolán többek között emlékére egy bronz plakettet szenteltek, amely emlékeztet az első újonc mesterre az USA-ban hogy "ritka megkülönböztetett egyszerűséggel és barátságossággal látta el hivatalát".

42 évig szolgálta a Szalézi Társaságot a novíciusok képzésében és vezetésében: Lombriasco, Wernsee, Szentkereszt, Ensdorf, New Rochell és egyéb amerikai házakban. Mindig emlegette: növendék és novícius korában Don Bosco gyakran ellátogatott hozzájuk. Igyekezett is az ő szellemét beleplántálni a fiatal generációba.