Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Szalézi házak / Magyar Tartomány

Szalézi Rendház Péliföldszentkereszt

Szalézi.HU - Szalézi Rendház PéliföldszentkeresztSzalézi.HU - Szalézi Rendház PéliföldszentkeresztSzalézi.HU - Szalézi Rendház PéliföldszentkeresztSzalézi.HU - Szalézi Rendház Péliföldszentkereszt
Cím: 2533 Bajót-Péliföldszentkereszt, Pf. 3.
E-mail: szentkereszt@szaleziak.hu
Telefon: +36-20/235-9006
Honlap: ugrás az oldalra
Alapítás: 1913

Péliföldszentkereszten született a magyar szalézi történelem. Az ősi zarándokhely barokk kegytemplomát és kolostorépületét 1913-ban ajánlotta fel Cser noch János hercegprímás  Don Bosco Szalézi Társaságának magyarországi köz pontként. A rend gyorsan fejlődött, hamarosan kinőtte a régi falakat. 1932 körül építették a man zárdos Don Bosco házat, ahol szalézi teológiai főiskola működött. A tágas zarándokház a kolostortól nyugatra 1943-ban épült, ma Ifjúsági Központ.

1950-ben az egész épületegyüttes az állam tulajdonába került és csak 1992-ben kapta vissza a rend. Folyamatos felújítások, állandó korszerűsítések teszik ezt a  helyet még vonzóbbá, otthonosabbá. Mindhárom épület egész évben nyitva áll az idelátogató vendégek előtt.

A "magyar szalézi bölcső" ma reneszánszát éli. A szaléziak dinamikus ifjúsági munkát és állandó programokat összpontosítottak ide. Péliföldszent kereszt a szaléziak "szellemi erőműve" - elsősorban a lelki töltekezés és továbbképzés helye.  Egyedülálló hangulatának, a város zajától távoli, csodálatos környezetének és a szalézi szerzetesek jelenlétének napjainkban is nagy vonzereje van.

Péliföldszentkereszten 2019-ben megnyitották a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot.

A Péliföldszentkereszten és Újpest-Megyeren szolgáló szerzetesek egy szerzetesi közösséget alkotnak De Rossi Raja atya vezetésével. 

2020. augusztus 1-től a péliföldszentkereszti szerzetesi közösség a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskolán kívül ellátja Nyergesújfalu, Bajót és Mogyorósbánya plébániáit.

Igazgató: P. De Rossi Raja SDB
Plébános Nyergesújfalun és Bajóton: P. Vitális Gábor SDB
Mogyorósbánya plébániai kormányzója: P. Nguyen Hai Ly Jakab SDB