Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza/ Magyar Tartomány

Zafféry Károly Szalézi Középiskola

Szalézi.HU - Zafféry Károly Szalézi KözépiskolaSzalézi.HU - Zafféry Károly Szalézi KözépiskolaSzalézi.HU - Zafféry Károly Szalézi KözépiskolaSzalézi.HU - Zafféry Károly Szalézi Középiskola
Cím: 2536 Nyergesújfalu, Kossuth L. 63.
Telefon: 33/504 210
E-mail: iskola@zaffery-szalezi.hu
Honlap: ugrás az oldalra
Alapítás: 1919

A maga idejében országos hírű szalézi fiúnevelő intézet, mely a szerzetesi és papi hivatások melegágya volt, az 1915-ös péliföldszentkereszti alapkőletétel után 1919-ben költözött Nyerges újfalura. A volt Noll Miklós-féle nagyvendéglő épületét dr. Metzger József helybeli plébános anyagi támogatásával vásárolta meg a rend erre a célra. Az intézet első igazgatója Plywaczyk Szaniszló volt. Az 1935-ben megálmodott nagyszabású terveket a háború meghiúsította, csak a modern nevelőintézet egyik kétemeletes szárnya épült meg. 1945-ben az iskola felvette a Don Bosco Szalézi Gimnázium nevet. A tanárok legnagyobbrészt rendiek voltak, de ha szükség volt rá, alkalmaztak világiakat is. 1948-ig működhettek itt a szalézi szerzetesek.

Az iskola 2001-ben került újra a szalézi rend birtokába. Azóta igyekeznek fokozatosan ismét bevezetni Don Bosco nevelési módszerét és a jellemzően szalézi, vidám, családias légkört a gyakorlatban megvalósítani. Jelenleg az intézménynek - melyben nyolc- és négyosztályos gimnáziumi képzés folyik - több mint 300 diákja van.

Az iskolában szalézi oratórium működik, a lelkes animátorok szalézi képzés után a diákok köréből kerülnek ki. A szabadidő tartalmas eltöltésére számos lehetőséget kínálnak fel, amelyek közül a legjelentősebb a kéthetes nyári napközi oratórium, amely 200-250 helyi és környékbeli gyermeknek kínál felejthetetlen nyári élményeket.  

Az első magyar szalézi iskola 2016 szeptemberében vette fel az első magyar szalézi szerzetes, Zafféry Károly nevét, aki e falak között élte le életének utolsó szakaszát. Sírja a helyi temetőben található.

Igazgató: Tafferner Ingrid
Nevelési igazgatóhelyettes:
P. Derossi Raja SDB